Mosógépvásárláskor az árnál fontosabb lett az energiatakarékossági besorolás
pink and green plastic container
Photo by engin akyurt on Unsplash

A mosáson spórol a magyarok fele

Egy friss kutatás szerint tízből öt magyar változtatott a mosási szokásain, azért, hogy több maradjon a pénztárcájában. Kedvezőbb hír, hogy egyre fiatalabbak a hazai mosógépek, és vásárlásnál a kiválasztásuknál az egyik legfontosabb szempont az energiatakarékosság.


Kevesebbet költünk a mosásra

A magyarok 21 százaléka kevesebbet és 20 százaléka alacsonyabb hőfokon mos, mióta sokkal drágább lett az energia, így próbálnak spórolni a rezsin a Gorenje új felmérése szerint. Azonban energiatakarékos programot csak a megkérdezettek 12 százaléka használ. 18 százalék több ruhát tesz a gépbe egy-egy alaklommal, a válaszadók tizede pedig a fél adag-opciót használja. A válaszadók 40 százaléka a 40 fokos mosásra esküszik, ötödük harminc fokon mossa a ruháit – írja a Portfolio.

A kutatás rávilágít, hogy a magyarok 12 százaléka használ eco- programot, 10 százalék automata, 8 százalék pedig 15-30 perces gyorsprogramot indít leginkább.

A mosógépek életkorát tekintve jobban állunk, mint pár évvel ezelőtt: a válaszadók majdnem harmadánál még csak 2-3, közel 30 százaléknál pedig 4-5 éves a háztartásában lévő mosógép. Mindössze a kitöltők 8 százaléka használ 8-9 éves gépet, és csak minden ötödik magyar háztartás mos 10 vagy annál is idősebb készülékkel

- ismertette Simon Anikó, a Gorenje marketingvezetője.

Változott az értékrend

A vezető meglepőnek nevezte, hogy manapság nem az ár az elsődleges szempont, ha valaki mosógépet vásárol. A válaszadók felének a legfontosabb a készülék vízfogyasztása és energiatakarékossági besorolása. Csupán minden harmadik vásárló nézi meg elsőként a készülék árát, és csak ezek után következik a fontossági sorrendben a márka, a garanciafeltételek, az ingyenes kiszállítás és beszerelés.

Az új modellek kategorizálásánál a szakemberek már jóval több szempontot figyelembe vesznek, így a piacon található legújabb mosógépek besorolásánál már a ciklusonkénti teljes energia- és vízfogyasztás, valamint a maximális centrifugálási sebesség is meghatározó

- ismertette Simon Anikó.

Tippek takarékos mosógép kiválasztásához

Egy másik cikkünkben néhány hasznos információval szolgáltunk arról, hogy milyen funkciókat érdemes figyelembe venni az energiatakarékos mosógép kiválasztásához. Ezek a következők voltak:

  • Mosatlan ruhatöltet érzékelése: a készülék érzékeli a betöltött ruha súlyát, összetételét, a kimenő vízből méri a mosóvíz szennyezettségi szintjét. Ezen adatok révén állítja be a gép a pontosan felhasználni kívánt víz mennyiségét, és a program hosszát.
  • A fenti funkció továbbfejlesztett verziója, az automata mosószer és öblítőszer adagolás, mely a fenti adatok alapján pontosan a szükséges mennyiségű mosószert és öblítőt adagolja a ruhákhoz.
  • Gőzfrissítés: az éppen csak szennyezett ruhákat tudjuk felfrissíteni, nem szükséges azonnal kimosni, vagy a téli/nyári elcsomagolt, „szekrényszagú” ruhaneműt átgőzölve frissen mosott hatást kapunk, ezzel is vízhasználatot takarítva meg.

Ne hagyd ki!