A műtrágyagyártók gondjain is enyhít az EU mezőgazdasági válságkerete
Fotó: Shutterstock

Nitrogénművek: a tavasz kemény lesz, de az EU válságkerete segítség a szektornak

A Nitrogénművek Zrt., mint az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége (Fertilizers Europe) magyarországi tagvállalata, üdvözli az Európai Bizottság ideiglenes válságkertre tett javaslatát, mely lehetőséget ad a tagállamoknak támogatást nyújtani a gazdálkodók és műtrágyagyártók számára. A támogatás szükségszerű a jelenlegi kihívások kezeléséhez, megoldást nyújthat mind a gazdálkodók megnövekedett költségeire, mind pedig a műtrágyagyártók rendkívüli földgázpiaci kockázataira.


2021 szeptembere óta az európai műtrágyaipar az energiapiaci krízis miatt nehéz helyzetbe került. Az Ukrajna elleni invázió és annak gazdasági következményei még tovább súlyosbították a helyzetet. Az európai műtrágyaipar szereplői felhívták a figyelmet a működésük fenntarthatatlanságával kapcsolatban jelentkező kockázatokra és azok kezelésének szükségszerűségére.

Európa ellátásbiztonságára és import függetlenségének növelésére már az EU Zöld Megállapodás (Green Deal) javaslatcsomagjainak egyeztetése során is jelentős hangsúlyt fektettünk, aminek fontosságára a jelenlegi gazdasági és geopolitikai környezet további megerősítést adott számunkra

– nyilatkozta Bige Zoltán, a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója. Hozzátette: a válságkeretben szereplő vállalati likviditás biztosításának lehetősége egy olyan erősen szezonális szektorban, mint a műtrágyaipar, kiemelt fontosságú lehet. Igaz – hívta fel ugyanakkor a figyelmet –, hogy az aktuális tavaszi szezon kihívásain ez a segítség már nem tud könnyíteni, figyelemmel arra, hogy a végrehajtáshoz idő szükséges.

Jacob Hansen, a Fertilizers Europe főigazgatója kiemelte, hogy a rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek.

Ezért üdvözlöm az Európai Bizottság erőteljes és határozott reagálását a mezőgazdaság és különösképpen a műtrágyaágazat stresszes piaci helyzetének kezelésére. Az állami támogatások átmeneti válságkeretére az EU gazdálkodói és az európai műtrágyagyártók támogatása érdekében van szükség, hogy megbirkózhassanak a soha nem látott piaci helyzettel, a rekordmagas gázárakkal és a szakadozó ellátási láncokkal

– mondta.

Az intézkedéscsomag kivitelezésének központi irányítása kulcsfontosságú lesz a kitűzött célok elérése érdekében, hogy a meghatározásra kerülő keret ott nyújtson támogatást, ahol a legnagyobb szükség van rá és ahol elengedhetetlen az egyenlő versenyfeltételek fenntartása.

Európa alapvető érdeke az erős mezőgazdasági termelőbázis, miközben az iparág és a Nitrogénművek Zrt. is elkötelezett az EU Zöld Megállapodás célkitűzései mellett. Örömmel látjuk, hogy a Bizottság fellép a globális élelmezésbiztonság megőrzése érdekében is és támogatja az iparág hosszú távú erőfeszítéseit, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák, például a zöld ammónia bevezetését. Egyúttal felismeri annak szükségességét, hogy az európai gazdálkodókat ösztönözni kell a hatékonyabb tápanyag felhasználásra a jobb gazdálkodás és a precíziós mezőgazdasági megoldások alkalmazása révén – tette hozzá Bige Zoltán.

A több elemből álló válságcsomag legfőbb eleme egy körülbelül 500 millió euró (nagyjából 185 milliárd forint) összegű támogatási keret. Ebből Magyarország közel 17 millió euróra (mintegy 6,4 milliárd forintra) jogosult. Nagy István agrárminiszter szerint agrárdiplomáciai siker, hogy amíg az unió mezőgazdasági termelésének 2,1 százalékát adjuk, addig a források közel 3,4 százalékát sikerült megszerezni, ami a nyolcadik legmagasabb összeg a huszonhét tagállamból.


Ne hagyd ki!