Német nyugdíjasokra épült a spanyol üzlet, de Magyarország keresztülhúzta a számításokat
Fotó: Shutterstock

A spanyolok szerint a magyarok tönkreteszik az üzletüket

Német nyugdíjasok tömegeit célozza meg kínálatával a spanyolországi üdülőövezeti ingatlanpiac. Azonban a spanyolok úgy látják, az idősek inkább a Balatont választják, mint az Ibériai-félszigetet.


Inkább Magyarország, mint Spanyolország

A spanyol ABC lap szerint egyre kevésbé vonzza a német nyugdíjasokat letelepedés szempontjából Spanyolország. A munka utáni éveiket inkább Magyarországon töltik, ahová az elmúlt időszakban 25 százalékkal többen települtek közülük. Ez igen rossz hír a spanyolországi üdülőövezeteknek.

A lap bemutat olyan német nyugdíjasokat, akik például az alacsonyabb ingatlanárak és egyéb megélhetési költségek miatt választották Magyarországot a korábban kedvelt Spanyolországgal szemben.

Utánanéztem, és tényleg igaz volt. Magyarországon sokkal olcsóbb és kényelmesebb az élet, így egy számunkra megfelelő balatoni házat kezdtünk el keresni

- idéz a portál egy német nyugdíjast, Sebastiant.

Azt kellett megélnünk, hogy Pfalzban egy élet munkája után elszegényedtünk, itt viszont kényelmesen élünk az 1400 eurós nyugdíjunkból

– magyarázta a spanyol lapnak Magyarországon egy másik német, Aline.

Otmar Heider ingatlanközvetítő hozzátette, Keszthelyen 49 ezer euróért teljesen felújított ingatlant lehet találni 5 ezer négyzetméteres telekkel. Németországban ennyiért néhol egy garázst sem lehet kapni.

A VG hozzáteszi, a német nyugdíjbiztosító 2021-es adatai alapján abban az évben 5398 személynek utaltak magyarországi bankszámlákra nyugdíjakat. A tavalyi adatok egyelőre nem ismertek, de a szakértők szerint nagyjából 14 ezer ilyen kérelem érkezhetett a biztosítóhoz abban az évben.

Csökkent a kereslet a balatoni ingatlanokra, de az árak jellemzően nem mérséklődnek

Egyébként csekély a mozgás az állandó lakhatásra vásárolt, illetve épített ingatlanok piacán a Balaton déli partján. Azonban a nyaralóknál valamivel jobb a helyzet, ott némi alkuval elkelnek a legjobb ingatlanok.

A háború és annak következményei, valamint az infláció miatt megemelkedett hitelkamatok fékezik leginkább a piaci mozgást a Balatonnál is. Az eladók tartják az árakat és csak minimális, 5-10 százalékos alkukba mennek bele. A vevők viszont már nem fogadják el ezeket az árakat, és az ajánlataik is jóval alacsonyabbak, így kezdenek feltorlódni az eladandó ingatlanok. Ez persze végül hatással lesz az árakra is

- idéztük Krausz Gábort, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetőjét.

Megjegyzik, a nehezebben eladható ingatlanoknál már látni egy 5-15 százalékos árcsökkenést. Emellett az értékesítési idő is megnőtt. Aki jobb árat remél az ingatlanáért, 6-12 hónapot kénytelen várni az eladásra.

Vannak, akik szeretnék kihasználni a gyengébb piacot, és „pofátlanul” alkudnak: akár 30-40 százalékkal alacsonyabb vételi ajánlatot is bemondanak. Ez a taktika azonban nagyon ritkán jár sikerrel, és sokat is kell próbálkozni hozzá

- tájékoztatott a szakértő.

Ne hagyd ki!