Ki próbálják használni a balatoni ingatlanok megcsappant keresletét az érdeklődők
Fotó: Shutterstock

A pofátlan alkudozók befürödnek a balatoni ingatlanpiacon

Csökkent a kereslet a balatoni ingatlanokra, azonban az árakat jellemzően nem akarják mérsékelni a kínálati oldalon. Ennek ellenére a vevők megpróbálják kihasználni a helyzetet, így előfordul, hogy 30-40 százalékkal kisebb összeget ajánlanak egy ingatlanért, mint amennyiért azt meghirdették.


Csökkent a kereslet a balatoni ingatlanokra, de az árak jellemzően nem mérséklődnek

Csekély a mozgás az állandó lakhatásra vásárolt, illetve épített ingatlanok piacán a Balaton déli partján. Azonban a nyaralóknál valamivel jobb a helyzet, ott némi alkuval elkelnek a legjobb ingatlanok.

A háború és annak következményei, valamint az infláció miatt megemelkedett hitelkamatok fékezik leginkább a piaci mozgást a Balatonnál is. Az eladók tartják az árakat és csak minimális, 5-10 százalékos alkukba mennek bele. A vevők viszont már nem fogadják el ezeket az árakat, és az ajánlataik is jóval alacsonyabbak, így kezdenek feltorlódni az eladandó ingatlanok. Ez persze végül hatással lesz az árakra is

- idézi Krausz Gábort, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetőjét a 24.

Megjegyzik, a nehezebben eladható ingatlanoknál már látni egy 5-15 százalékos árcsökkenést. Emellett az értékesítési idő is megnőtt. Aki jobb árat remél az ingatlanáért, 6-12 hónapot kénytelen várni az eladásra.

Vannak, akik szeretnék kihasználni a gyengébb piacot, és „pofátlanul” alkudnak: akár 30-40 százalékkal alacsonyabb vételi ajánlatot is bemondanak. Ez a taktika azonban nagyon ritkán jár sikerrel, és sokat is kell próbálkozni hozzá

- tájékoztatott a szakértő.

Külföldiek is vásárolnak ingatlanokat hazánkban

Egyébként a Duna House PR- és elemzési vezetője, Benedikt Károly májusban kijelentette, az előzetes várakozások ellenére elmaradt a magyar ingatlanpiac nagymértékű árcsökkenése, ez pedig a külföldi állampolgárok ingatlanvásárlási hajlandóságát is nagyban befolyásolta.

A külföldiek legtöbben (az ingatlanszerzési kérelmet kiállítók 73 százaléka) budapesti ingatlan szerettek volna vásárolni. A fővárost Pest, Zala és végül Győr-Moson-Sopron vármegye követi.

Nem meglepő, de a legtöbb külhoni ingatlanvásárló még mindig kínai állampolgár, arányuk azonban csökkent: míg 2021-ben a vásárlók 36,3 százaléka érkezett az ázsiai országból, addig 2022-ben ez az érték 31,5 százalék volt. A kínaiak körében egyébként továbbra is Angyalföld, Erzsébetváros és a X. kerület a legnépszerűbb.

2,5 százalékpontos emelkedés figyelhető meg azonban az ukrán vásárlók között az előző év adataihoz képest.

Számottevő, 5 százalék feletti arányban szereztek ingatlant tavaly Magyarországon az Egyesült Királyság állampolgárai is.

A Duna House közleményéből az is kiderül, 2022-ben a kérelmezők között 40 olyan volt, akit a kormányhivatal elutasított.

Ne hagyd ki!