Sajtóinformációk szerint a játékok fejlesztése is elkezdődhet a konzolra
Fotó: Shutterstock

Kiderült mivel lepi meg a Nintendo a játékimádókat

Belátható időn belülre került a Nintendo új játékkonzoljának a bemutatása, amely az aktuális Switch utóda lesz. Sajtóinformációk szerint már a játékok fejlesztése is elkezdődhetett a kézikonzolra.


Beláthatón időn belül megérkezhet a Nintendo új játékkonzolja

A VGC információi szerint 2024 második felében debütálhat a piacokon a Nintendo új játékkonzolja. Ez egybevág az Eurogamer értesüléseivel is, hiszen ők is akkora datálják a Nintento Switch második generációjának megjelenését.

Azonban a VGC-nek finoman szólva sem szívderítő információi is vannak az új kézikonzollal kapcsolatban. Úgy tudják, a japán multi az OLED kijelzőt költséghatékonysági okokból LCD-re cseréli. Sőt, azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az LCD-s verzió megjelenését követő években mégis piacra dobjanak egy modernebb, OLED-es verziót, így fölözve le ismét a piacot.

A HVG megjegyzi, az hírek szerint a Switch utódja is be fog fogadni fizikai kártyákat, viszont kérdéses, hogy a „Switch 2” támogatni fogja-e az elődje játékait. Azonban iparági pletykák szerint a Nintendo már eljuttatta a külsős fejlesztőkhöz az új konzol fejlesztőkészletét, így arra is indulhat a játékgyártás.

Népszerűek a Nintendo konzoljai

A Nintendo Switch lett minden idők harmadik legkelendőbb játékkonzolja, miután tavaly az eladások számát tekintve (122,55 millió értékesítés 2022 végéig) megelőzte a Game Boy-t és a PlayStation 4-et. Nagyjából 33 millió darabra vannak az első helyen trónoló, 158,7 milliós eladást generáló PlayStation 2-től. A második legnépszerűbbnek számító Nintendo DS helyének átvételéhez pedig a 154,2 milliós számot kell meghaladniuk.

Azonban üröm a japán cég örömében, hogy a Switch eladásai lassultak tavaly. Az utolsó három negyedévben 14,91 millióra estek vissza, amíg 2021 azonos időszakában 18,95 millió eszközt sikerült eladniuk. Emellett a videojátékaikra is 4 százalékos volt a keresletcsökkenés, hiába dobtak piacra egy új Pokémon konzoljátékot.

A vállalat a csökkenést részben a félvezetőhiánnyal magyarázza. A konzolkészlet megcsappanása pedig a szoftvereladásokat is visszahúzta. Emellett a visszaesés valószínűleg a hardver öregedésére is visszavezethető. A vásárlók inkább az újabb OLED-es modellt választják, a Switch-ek és a Switch Lite-ok után apad az érdeklődés. Az utóbbi kettő teljesítményre elmarad a legújabb Xbox-szériához vagy a PS5-höz képest is.

Mindeközben rekordeladásokat produkál a Sony PlayStation 5-öse: 7,1 millió darab fogyott belőle csak az utóbbi negyedévben.

Nem volt könnyű vezérlőt szerezni

Egyébként tavaly gyakran előfordult, hogy készlethiány lépett fel a legújabb generációs játékkonzolokból, a PlayStation 5-ből és az Xbox Series X/S-ből. Hazánkban egész hamar beszerezhető volt például a Series X, az Egyesült Államokban azonban jelentősen elhúzódhatott a megrendelt konzol átvétele.

Sőt, az is megesett, hogy kontrollerekből is kifogyott a Microsoft. Például a redmondi számítástechnikai cég oldalán sem lehet rendelni az 1914-es modellszámú Xbox vezeték nélküli vezérlőből az Egyesült Királyságban a nyáron. Emellett több viszonteladónál, például a GAME-nél, a Smythsnál, az Argosnál és a Currynél is kimerültek a készletek.

A szakértők szerint a kialakult helyzet szokatlan volt, de nem meglepő, hiszen több elektronikai cikk kapcsán is problémák merültek fel a gyártásban. A kínai zéró-COVID lezárások, valamint az orosz-ukrán háború miatt akadozott például a chipekből az ellátás.


Ne hagyd ki!