Nem jó hír a gamereknek
Fotó: Shutterstock

Gamerbánat: új területen ütötte fel a fejét készlethiány

Újgenerációs játékkonzolokból meglehetősen gyakran előfordul készlethiány, azonban eddig nem volt jellemző, hogy kontrollereket se lehessen kapni.


Nem könnyű vezérlőt szerezni az Xboxhoz

A legújabb generációs játékkonzolját, a PlayStation 5-öt és az Xbox Series X/S-t nagyjából két évvel ezelőtt mutatta be a Sony és a Microsoft. Azóta is gyakran előfordul, hogy készlethiány lép fel valamelyik készülékből, azonban annak mértéke országonként eltérő lehet. Hazánkban egész hamar beszerezhető például a Series X, az Egyesült Államokban azonban manapság jelentősen elhúzódhat a konzol átvétele – írja a pcworld.hu.

Újdonság azonban, hogy kontrollerekből is kifogyott a Microsoft az Egyesült Királyságban. A redmondi számítástechnikai cég oldalán sem lehet rendelni az 1914-es modellszámú Xbox vezeték nélküli vezérlőből a briteknél. Emellett több viszonteladónál, például a GAME-nél, a Smythsnál, az Argosnál és a Currynél is kimerültek a készletek.

Szakadozó ellátási láncok

A Microsoft is elismerte a problémát.

Tudjuk, hogy az ellátási zavarok miatt jelenleg nehéz lehet vezeték nélküli Xbox kontrollereket találni. A lehető leggyorsabban dolgozunk a gyártó- és kiskereskedelmi partnereinkkel, hogy javítsunk ezen a helyzeten. Kérjük, érdeklődjön a helyi kiskereskedőnél a rendelkezésre állásról

- nyilatkozta a cég szóvivője.

A szakértők szerint a kialakult helyzet szokatlan, de nem meglepő, hiszen több elektronikai cikk kapcsán is problémák merültek fel a gyártásban. A kínai zéró-COVID lezárások, valamint az orosz-ukrán konfliktus miatt is akadozik például a chipekből az ellátás. A probléma pedig egy darabig még fennállhat.

Hazánkban egyénkén rendelhetőek az Xbox-kontrollerek és az Xbox Series X és S konzolok is, azonban PlayStation 5-re nagyjából 1-1,5 hónap a várakozási idő.

Az Intel vezére bemondta, meddig húzódhat a chiphiány

Néhány hete írtunk róla, hogy a korábbi várakozásokkal ellentétben jövőre sem valószínű, hogy megszűnik a hiány félvezetőkből, illetve chipekből az Intel vezérigazgatója szerint. A globális problémák, amelyek az ellátási láncok szakadozásához vezettek, tovább tarthatnak, mint azt korábban sejteni lehetett.

Részben ez az oka annak, hogy jelenleg úgy gondoljuk, hogy az általános félvezetőhiány 2024-ig nyúlik a korábbi 2023-as becsléseinkhez képest, mivel a hiány már a berendezéseket is elérte

– nyilatkozta Pat Gelsinger-re, az Intel vezérigazgatója.

A szakember szerint Sanghaj zárlata és az ukrajnai harcok is rávilágítanak arra, hogy nagy szükség lenne a földrajzilag kiegyensúlyozottabb félvezetőgyártásra.

A világ chipgyártása Ázsiára koncentrálódik.


Ne hagyd ki!