Nagyon fejlett képszerkesztő funkció érkezhet
Fotó: Shutterstock

Hamarosan érkezhetnek az újgenerációs okosradírok

Rendkívül hatékony képszerkesztő-fejlesztéssel kecsegtet az Adobe Photoshop Lightroom. A Generative Remove nevű funkció amellett, hogy pillanatok alatt képes bárkit vagy bármit eltűntetni egy fotóról, minden eddiginél kreatívabban töltheti ki annak helyét.


Jóval fejlettebb okosradírral jelentkezhet az Adobe

Új funkcióval jelentkezhet a népszerű Adobe Photoshop Lightroom fotós szoftver. A Generative Remove nevű fejlesztés tesztelési szakaszban van, azonban tudni lehet róla, hogy elérhető lesz a Lightroom mobilos, webes és asztali alkalmazásaiban is.

Az eszköz hasonlóan működik más képszerkesztő programok radírjaihoz. A felhasználóknak csak "le kell festeniük" az eltávolítandó objektumokat a képeken, majd egy gombnyomással eltüntethetik azokat. Jelentős újítás, hogy az így kieső részleteket mesterséges intelligencia pótolja a korábban takarásban lévő, feltételezett részletek megalkotásával. Ehhez három verziót generál, azok közül választhat a felhasználó.

A HVG megjegyzi, ez nagy eltérés a korábbi megoldásokhoz képest, amelyek leginkább a közeli képpontok egyeztetésével próbálják kitölteni az üres helyeket.

Emellett a funkció olyan zavaró elemek, mint például a víz tükröződései vagy az asztalterítő ráncai eltávolítására is képes.

A Lightroom további újításai közé tartozik a Lens Blur funkcióhoz adott automatikus előbeállítás. Ezzel elmosódási effektek adhatók a képekhez, valamint javíthatja a témafelismerést is.

A Firefly 3-mal fejlődött a Photoshop

Egyébként az Adobe tavaly nyáron mutatta be a vállalati ügyfeleinek szánt Firefly generatív mesterségesintelligencia-modelljét. Az eszköz lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy bármilyen grafikai tudás nélkül képeket generáljanak pusztán szöveges leírásokkal. Ezeket például marketingkampányokhoz, közösségi médiás promóciókhoz vagy vállalati prezentációkhoz is felhasználhatják.

A közelmúltban az Adobe beépítette a generatív képalkotást a Photoshopba is. A frissítéssel a képszerkesztőben több új mesterségesintelligencia-alapú funkció is megjelent. Például arra is képes lett a program, hogy mesterséges intelligencia (MI) segítségével előállított képeket integráljon más képekbe.

Az Adobe szerint a Firefly Image 3 modellje jelentős minőségi és variációs javulást mutat az elődeihez képest, illetve a felhasználók kérdéseit is jobban értelmezi.

A vállalat becslése szerint a Firefly segítségével eddig több mint hétmilliárd képet generáltak. Sőt, a részprogram jócskán megdobta a Photoshop-előfizetések számát is.

A Firefly kereskedelmi szempontból biztonságos módon generálja a képeket. A modellt a saját stockfotós piacterükön, valamint nyíltan licencelt képeken fejlesztették ki. Emiatt alacsonyabb a szerzői jogi problémák kockázata is.

Emellett azzal is növelték generált tartalmak átláthatóságát, hogy bevezették a „Content Credentials” ikont. Ez segít azonosítani az MI által generált tartalmakat és az eredeti műveket.


Ne hagyd ki!