Sárga gázcső fehér kesztyűs kéz
Fotó: Shutterstock

Putyin ismét tekert egyet a gázcsapon

Ürügynek nevezte a német gazdasági miniszter, hogy a Gazprom a hiányzó turbinára hivatkozva csökkentette jelentősen az Északi Áramlat gázellátását. Szerinte az orosz vezetés célja a földgáz drágítása. Közben már az olaszok is kevesebb gázt kapnak.

Az ENI olasz energiavállalat bejelentette, hogy a Gazprom 15 százalékkal visszavágja a gázellátást a cég számára. Az óriáscég ennek okát nem tudta megmondani a CNN-nek. Szinte ezzel egyidőben kiderült, hogy az egyik jelentős egyesült államokbeli LNG-ellátó cég szeptemberig nem tud cseppfolyósított gázt biztosítani.

Másodszor is visszavágta

A hírek azután érkeztek, hogy a Gazprom a héten korábban két egymást követő napon is csökkentette az Északi Áramlaton át küldött gáz mennyiségét. Az Oroszországot Németországgal összekötő vezeték kapacitását először 40 százalékkal vágta vissza, azzal az indokkal, hogy a Siemens Energy nem küldött vissza időben egy javításra szoruló turbinát. Később a Gazprom azt is közölte, hogy további egyharmaddal csökkenti az Északi Áramlaton át küldött gáz mennyiségét, 67 millió köbméterre. Korábban napi 167 millió köbmétert szállított.

A Siemens a turbinákat egyik kanadai gyárába küldte karbantartásra. Közleményében korábban azt írta, hogy lehetetlen visszajuttatni a berendezést Oroszországba, a Kreml ellen érvényben lévő kanadai szankciók miatt. Erről bővebben itt írtunk.

Az európai gázárak akkor több mint 20 százalékkal emelkedtek, 120 euró/megawattórára, bár később kissé csökkentek, 113 euróra.

Az ENI most azt közölte a CNN-nel, hogy az Északi Áramlaton keresztül nem érkezik hozzájuk gáz.

Ürügy

A német gazdasági miniszter, Robert Habeck szerint az, hogy a Gazprom turbinára hivatkozik „technikailag nem igazolható”, a gázellátás csökkentése politikai döntés.

Hogy ez hogyan hat az európai és németországi gázpiacra, azt egy kis idő múlva meglátjuk

– mondta.

Habeck közleményében azt írta, hogy a Gazprom szándékosan viszi fel a gáz árát.

A jelenlegi jelentések világosan mutatják, hogy az orosz oldal által szolgáltatott magyarázat egyszerűen ürügy – mondta. Egészen világosan látszik a stratégia: a gázárak megrángatása és felfelé húzása – tette hozzá.

LNG sem lesz

Közben a Freeport LNG bejelentette, hogy 90 napra zárja le texasi üzemét, ahol a múlt héten tűz ütött ki, és csak részlegesen működik az év egy későbbi időszakáig. Korábban azt mondták, hogy legkevesebb három hétre zárnak be.

A Freeport biztosítja a világ cseppfolyósított földgázellátásának az ötödét.

Az elmúlt hetekben a Gazprom megszüntette a gázszállítást Lengyelország, Bulgária, Finnország, illetve dán, német és holland energiacégek felé, mert nem voltak hajlandóak rubelben fizetni. Erről itt írtunk. Ezek után Moszkva bejelentette, hogy nem tervezi több gázcsap elzárását.

Néhány európai cég, köztük az olasz ENI is megpróbált megfelelni Putyin követelményeinek. A múlt hónapban jelentették be, hogy megkezdték a Gazprombanknál két számla nyitását, az egyiket rubelben, a másikat euróban, esetükben tehát ez nem lehetett a probléma.


Ne hagyd ki!