Bővíti az Apple az otthoni javítós programját
Fotó: Shutterstock

Most lesz igen hasznos, hogy otthon javíthatod az iPhone-od

Újabb készülékekkel bővíti az otthoni javítós programját az Apple az idén. Sőt, hamarosan vadiúj alkatrészeket sem kell vásárolnia annak, aki maga javítaná meg a programban érintett iPhone-ját.


Bővül az iPhone-ok otthoni javítós programja

2023 vége óta Magyarországon is lehetőség van arra, hogy az Apple egyes készülékein azok tulajdonosai maguk végezzék el a szükséges, kisebb javításokat. Az ehhez szükséges szerszámokat és szerelési útmutatókat is elérhetővé tette a cég.

A napokban pedig kiderült, a program bővítése révén a felhasználók és a szervizek eredeti, de használt alkatrészekkel is pótolhatják az elromlottakat az ősztől. Így nem kell megvásárolniuk a vadiúj, viszont igen drága tartozékokat. Azonban az újítás csak az iPhone 15 és az annál újabb modellekre lesz érvényes. Viszont ez azt is jelenti, hogy a szervízprogramot kiterjesztik a 15-ös szériára - írja a Washington Post.

Továbbá a szükséges alkatrész megrendelésekor nem kell sorozatszámot megadni, kivéve az alaplap cseréjénél.

Emellett az iOS egy új, beépített funkciója segítségével a felhasználók ellenőrizhetik a telefon szervizelési előzményeit.

Illetve arról is ír a HVG, az Apple blokkolni fogja azokat a cserealkatrészeket, amelyek lopott készülékekből kerülnének a javítandó telefonokba. Ha az iPhone-ban aktiválják az Elveszett módot, a rendszer megakadályozza az alkatrészek párosíthatóságát.

Viszont egyelőre nem ismert, a bővített otthoni javítós program pontosan mikor élesedik Magyarországon.

Egymást előzgeti az Apple és a Samsung

Egyébként késhegyig menő küzdelem zajlik az okostelefonok piacán. A friss felmérések szerint most éppen a dél-koreai Samsung került előnybe az Apple-lel szemben.

Habár a modellek garmadáját gyártó, és ezzel számos árkategóriát lefedő Samsung piacvezető szerepe sokáig megkérdőjelezhetetlen volt, tavaly több jelentés is arról számolt be, hogy az Apple 13 év után megelőzte a koreai márkát, a Statcounternél pedig még most is az iPhone-ok vezetnek, 28,46%-os részesedéssel a Samsung 23,86%-a ellenében. Egy friss jelentés viszont azt állítja, hogy a koreaiak ismét visszaszerezték az első helyet, ami a januárban piacra dobott Galaxy S24 szériának köszönhető.

A napokban idéztük a Counterpoint Research elemzőcég legfrissebb adatait, amelyek alapján a Samsung februárban már 19,69 millió okostelefont adott el, 20%-os szeletet hasítva ki a globális piacból, míg az Apple csak 17,41 millió iPhone-t értékesített, ami 18%-os részesedést jelent. Az elemzőcég szerint a Samsung lendülete elsősorban az erősre sikeredett amerikai és európai Galaxy S24 eladásoknak köszönhető.

Az Apple itt valamelyest hátrányban van, hiszen az almás cég még szeptemberben rukkolt elő az új, iPhone 15-ös készülékekkel, vagyis az újdonság varázsa most mindenképp a Samsungnak kedvezett, éves viszonylatban azonban mindkét félnél jelentkezik ez a hatás. A nagy kérdés tehát továbbra is az, hogy a cupertinóiaknak vajon sikerül-e megismételniük a tavalyi bravúrt, és az egész évre vetítve megőrizniük a piacvezető pozíciót, ami az ősszel debütáló iPhone 16-szérián áll vagy bukik.

Ne hagyd ki!