A magyar Penny követi a Spar, a Tesco és az Auchan példáját
Fotó:123RF

A magyar Penny követi a Spar, a Tesco és az Auchan példáját

A legnagyobb élelmiszerláncok közül a Spar, a Tesco és az Auchan már régebben bevezette az önkiszolgáló kasszákat. Most a Penny is megtette.


A diszkontláncok közül most a Penny Market igyekszik a hipermarketekkel is rendelkező boltláncokat beérni, írja a Napi.hu. Sok Auchanban, CBA-ban, Tescóban és Sparban már korábban telepítettek önkiszolgáló pénztárakat. A Penny Market most lépett, és ilyen kasszákat helyezett el a budapesti Király utcában található egységében. Ha a kezdeményezés beválik, jó eséllyel újabb Penny Market-voltokban lesz ilyen pénztár.

Az újabb lépés

A tervek szerint július 1-jén a budapesti Agora Park egyik irodaházának földszintjén megnyílik egy önkiszolgáló szendvicsbár és kávézó, amelyben a vásárlókon kívül nem lesz senki. A fizetés is újfajta módon történik.

A vendég úgy tud belépni ebbe az egységbe, ha előtte az üzlet applikációját letöltötte, és abban a bankkártya adatait megadta, vagy úgy, hogy az ajtónál lévő leolvasóban lehúzza a kártyáját. A bolt teljesen be lesz kamerázva, és a felvételeket a háttérben egy olyan szoftver kezeli, amely képes értelmezni, hogy a vevő pontosan mit csinál, írja a G7.

Belépéskor a rendszer egy digitális jellel látja el a vásárlót, és onnantól kezdve követi a tevékenységét, amíg a területet el nem hagyja. A felvételek alapján a program meg tudja állapítani, hogy a vevő melyik terméket vette le a polcról, és melyik termékkel hagyja el a boltot, vagy melyiket fogyasztja el helyben, és ez alapján számláz (a polcra visszatett terméket nem számolja fel). A vásárló nem kap nyugtát, mert adóügyi szempontból ez az újfajta szendvicsbár és kávézó egy étel-ital automatának minősül majd, azoknak pedig nem kell nyugtát kiállítaniuk.


Ne hagyd ki!