Vagy inkább egyazon pulykás két cége?
Fotó: Shutterstock

Nagy dobás készül a hazai pulykafeldolgozó iparban

Egyesülés előtt állhat az ország két legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata. Az összeolvadást részben azzal indokolják, hogy egy akkora cég már felzárkózhatna az európai baromfiágazati integrációkhoz is. Kérdés, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezi-e a fúziót.


Hatalmas vállalat jöhet létre

Egyesülni szeretne Magyarország két legnagyobb pulykafeldolgozó cége, a szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. Az Agrárszektor értesülése szerint már be is adták az ehhez szükséges kérelmet a GVH-nak.

A legfrissebb, nyilvános cégadatok szerint a Gallicoop nagyjából 33 milliárd forintos árbevételre tett szert 2020-ban, amíg a Gallfood ugyanabban az évben 15 milliárdra. Tehát óriási fúzióról lenne szó az élelmiszerszektorban, amennyiben a Versenyhivatal jóváhagyná az összeolvadást.

Ez indokolhatja a fúziót

Az egyesülés mögött az állhat, hogy az így létrejövő óriásvállalat már sikerrel vehetné fel a versenyt az iparágban érdekelt nagy, nemzetközi cégekkel szemben a külpiacokon. Ez pedig leginkább azért lenne fontos, mert a szektor legkurrensebb részének számító pulykamell jelentős részét egyébként is külföldön értékesítik a hazai cégek.

Egy szakértő felhívta arra is a figyelmet, hogy az egyesülése csak a kezdete lenne a magyar vállalat felzárkózásának a szektort uraló óriási nemzetközi cégek mellé. Példaképpen hozta fel a baromfifeldolgozó debreceni Tranzit-csoportban is többségi tulajdonnal bíró, piacvezetőnek számító francia LDC-t. A vállalat éves forgalma a 2020/2021-es üzleti évben elérte a 4,4 milliárd eurót (nagyjából 1660 milliárd forintot). Az általuk feldolgozott szárnyasok száma pedig a teljes magyar baromfivágás dupláját is meghaladja.

Megváltoztak a tulajdonosok

A várható egyesülést mindkét cég életében tulajdonosváltás előzte meg az elmúlt években. Előbb a Gallicoop került a vállalatot felépítő Erdélyi István és családja tulajdonából a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealap, a Béta Magántőkealap és a Status Food Magántőkealap kezére 2020-ban. Tavaly pedig a Kövesi Ottó vállalkozó birtokában álló társaságoktól vásárolta meg a Gallfoodot a Takarék, a Béta és a Prime Deal Magántőkelap, illetve két egyéb, általuk birtokolt cég. A tulajdonosi háttérben tehát néhány hónapja bőven van átfedés.

A tulajdonosok kapcsán pedig megjegyzendő, hogy a Status Food Magántőkealap és a Béta Magántőkealap mögött is a Mészáros Lőrinc nagybefektető tulajdonában lévő Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. áll. Emellett a Prime Deal Magántőkealapot és a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealapot birtokló cégek is több ponton a felcsúti üzletember érdekszférájába tartoznak.


Ne hagyd ki!