Vagy inkább egyazon pulykás két cége?

Egyesülés előtt állhat az ország két legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata. Az összeolvadást részben azzal indokolják, hogy egy akkora cég már felzárkózhatna az európai baromfiágazati integrációkhoz is. Kérdés, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezi-e a fúziót.


Hatalmas vállalat jöhet létre

Egyesülni szeretne Magyarország két legnagyobb pulykafeldolgozó cége, a szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. Az Agrárszektor értesülése szerint már be is adták az ehhez szükséges kérelmet a GVH-nak.

A legfrissebb, nyilvános cégadatok szerint a Gallicoop nagyjából 33 milliárd forintos árbevételre tett szert 2020-ban, amíg a Gallfood ugyanabban az évben 15 milliárdra. Tehát óriási fúzióról lenne szó az élelmiszerszektorban, amennyiben a Versenyhivatal jóváhagyná az összeolvadást.

Ez indokolhatja a fúziót

Az egyesülés mögött az állhat, hogy az így létrejövő óriásvállalat már sikerrel vehetné fel a versenyt az iparágban érdekelt nagy, nemzetközi cégekkel szemben a külpiacokon. Ez pedig leginkább azért lenne fontos, mert a szektor legkurrensebb részének számító pulykamell jelentős részét egyébként is külföldön értékesítik a hazai cégek.

Egy szakértő felhívta arra is a figyelmet, hogy az egyesülése csak a kezdete lenne a magyar vállalat felzárkózásának a szektort uraló óriási nemzetközi cégek mellé. Példaképpen hozta fel a baromfifeldolgozó debreceni Tranzit-csoportban is többségi tulajdonnal bíró, piacvezetőnek számító francia LDC-t. A vállalat éves forgalma a 2020/2021-es üzleti évben elérte a 4,4 milliárd eurót (nagyjából 1660 milliárd forintot). Az általuk feldolgozott szárnyasok száma pedig a teljes magyar baromfivágás dupláját is meghaladja.

Megváltoztak a tulajdonosok

A várható egyesülést mindkét cég életében tulajdonosváltás előzte meg az elmúlt években. Előbb a Gallicoop került a vállalatot felépítő Erdélyi István és családja tulajdonából a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealap, a Béta Magántőkealap és a Status Food Magántőkealap kezére 2020-ban. Tavaly pedig a Kövesi Ottó vállalkozó birtokában álló társaságoktól vásárolta meg a Gallfoodot a Takarék, a Béta és a Prime Deal Magántőkelap, illetve két egyéb, általuk birtokolt cég. A tulajdonosi háttérben tehát néhány hónapja bőven van átfedés.

A tulajdonosok kapcsán pedig megjegyzendő, hogy a Status Food Magántőkealap és a Béta Magántőkealap mögött is a Mészáros Lőrinc nagybefektető tulajdonában lévő Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. áll. Emellett a Prime Deal Magántőkealapot és a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealapot birtokló cégek is több ponton a felcsúti üzletember érdekszférájába tartoznak.


The Conversation

Ne hagyd ki!