Elfelejthetjük azt a Google keresőt, amit most ismerünk
Fotó: Shutterstock

Óriási dobásra készül a Google: átalakul a webböngésző

Teljesen új keresési élményt és funkciókat nyújt a Google megújuló, mesterséges intelligenciával felturbózott webböngészője. A fejlesztett internetes kereső már száznál több országban elérhető, így hamarosan indulhat Magyarországon is.


Mérföldkőhöz érkezett a Google internetes keresője

Teljesen átalakul a Google webböngészője. A szolgáltatás keresési generatív élménnyel (Search Generative Experience, SGE) bővül, ami mögött mestersége intelligencia (MI) áll. Az újítás az internetes keresést egyszerűbbé, átláthatóbbá és szórakoztatóbbá teszi a fejlesztői szerint. Emellett folyamatosan érkeznek hozzá újabb, MI-re épülő bővítmények is.

A megújuló böngészőben például egy keresés lefutása után, a találatok láttán, azokkal kapcsolatban további kérdései lehetnek a felhasználónak, melyekre az MI válaszol. Emellett a generatív mesterséges intelligencia szövegek fordításában is segít. Ha egy szónak több jelentése van, azt külön jelzi.

A HVG megjegyzi, az SGE több mint 120 országban elérhető jelenleg is. Azonban Magyarországon a megjelenése várat magára.

Néhány nap, és törli a használatlan Gmail-fiókokat a Google

Egyébként először májusban tájékoztatott róla a Google, hogy a korábbiaktól eltérően a jövőben törli az inaktív felhasználói fiókokat és azok tartalmát, tehát például a Gmailben, a Google Drive-on, Google Fotók szolgáltatásban, a Naptárban és a Meetben lévő adatokat is. Ezt akkor teszi meg, ha két éven keresztül nem észlel aktivitást egy felhasználónál. A törlés napjai hamarosan itt vannak, hiszen decemberre tervezik a nagytakarítást.

A cég blogbejegyzése szerint az intézkedés célja a kiberbiztonság növelése. Az elhanyagolt fiókoknál nagyobb az esély arra, hogy kompromittálódnak, különösen ha a tulajdonos nem állított be kétlépcsős azonosítást, esetleg újrahasznált jelszavakat használ. Amennyiben a támadók hozzáférnek egy fiókhoz, azt spamelésre és személyazonosság-lopásra is használhatják. Emellett a régi fiókok törlése és a felszabaduló tárhelyek segítenek csökkenteni a cég költségeit is.

A bejelentés csak az egyéni felhasználókra vonatkozik, az előfizetőik és az üzleti partnereik nem érintettek. A Google megjegyzi, egy fiók megtartásához a jövőben annyi kell, hogy kétévente legalább egyszer bejelentkezzen a birtokosa, és csináljon is benne valamit. Például olvasson vagy küldjön el egy levelet, esetleg használja a Google Drive-ot vagy a keresőt.

A Google Fotóknál a cég más tevékenységi metrikákat alkalmaz. Ahhoz, hogy a fiókot aktívnak tekintsék, két éven belül legalább egyszer fel kell keresni az appot vagy a weboldalát, esetleg feltölteni egy fotót. Más aktivitás nem elegendő a Google Fiókon belül.

A törlése előtt több értesítést küld a cég a megadott helyreállítási-, valamint a fiókhoz tartozó e-mail-címre. A nagytakarítás után már nem lehet helyreállítani az adatokat.

Ne hagyd ki!