Lengyelországban terjeszkedett a Mol
Fotó: Shutterstock

Nagy dobásokkal indította az évet Magyarország meghatározó iparvállalata

Több mint 600 benzinkutat vásárolt meg 12 hónap alatt a Mol. A töltőállomások felvásárlásának jelentős részét a lengyel Lotos bekebelezése tette ki, de itthon is terjeszkedni tudott a cég. Szlovákiában azonban kutakat adhat át a legújabb ügylete részeként.


Ekkorát nőtt a MOL

610 millió dollár értékű szerződést írt alá a héten 417 lengyelországi töltőállomás megvásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel a magyar olajipari óriáscég, a Mol. Az üzlet eredményeként a vállalat a harmadik helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. Ezzel a tranzakcióval a Mol kiskereskedelmi üzletága a tizedik országba lép be, töltőállomásainak a száma pedig 2390-ra növekszik. Az üzlet azonban az Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ, ami 2022 nyarán várható – írja a Infostart.hu.

A 610 millió dollár értékű lengyel akvizíciót két részletben kívánja kifizetni a hazai olajipari óriás. Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogy a készpénzen kívül eszközök átadásával is törleszteni fog a magyar cég. Ez utóbbi részeként 144 magyar, közöttük a frissen vásárolt Lukoil-kutakat és 41 szlovákiai Slovnaft és Lukoil benzinkutat adnak át a PKN Orlennek 259 millió dollár értékben.

A lengyel terjeszkedésről

A vállalat ügyvezető igazgatójának közleménye szerint hat hónap után kezdődhet el a lengyel cég integrálása a Mol struktúrájába. Emellett szeretnének a piacon minél hamarabb megjelenni a Mol márkanévvel. A kutakat azonban 1-1,5 év alatt nevezik át, bár övék a Lotos név használati joga öt évre.

Az ügylet után a lengyel piacon a Mol kiskereskedelmi szolgáltatása mintegy 40 millió ügyfelet érhet el. Az éves üzemanyag-fogyasztás megközelítőleg 23 millió tonna lehet, ami középtávon 1-2 százalékkal nőhet. A Mol ráadásul a vállalatot az emberi erőforrással, így a menedzsment-tudásával veszik át.

Hatalmasat nőtt a cég

Bacsa György, Mol-csoport Stratégiai operáció és üzletfejlesztés ügyvezető arról tett említést, hogy a cég korábban 2300 töltőállomásból álló hálózat üzemeltetését tűzték ki stratégiai célul 2025-ig. Ezt, a közelmúltban a 417 lengyel és 79 belföldi Lukoil-kútnak a megvásárlásával már sikerült teljesíteniük (igaz, át kell adniuk néhány kutat a legutóbbi üzlet részeként - a szerk.). Emellett nyitottak további belföldi felvásárlásokra is.

Jó hír továbbá a magyar cég befektetőinek, hogy a mostani ügyletet a rendelkezésre álló likviditás felhasználásával finanszírozza a Mol. Ez tehát nem befolyásolja negatívan a vállalat osztalékfizetési képességét.

Ne hagyd ki!