A határ a csillagos ég az internetezésben
stars on sky at night
Photo by Jan Kronies on Unsplash

Internet az űrből, vevők az emberek Elon Musk ötletére

Elon Musk 12 ezer műholddal biztosítana internetet több mint 4 milliárd embernek. Olyanoknak is, akiknek eddig nem volt lehetőségük csatlakozni a világhálóra. Az egész bolygót behálózó műholdflottája sok kritikát kapott, mégis többszázezer előrendelést érkezett a szolgáltatására – írja a Reuters.


Aki esténként rendszeresen kémleli az éjszakai égboltot, biztosan találkozott már a SpaceX egyik műholdjával. Ezek nagyon fényes, pulzálástól mentes, gyorsan haladó csillagoknak tűnhetnek. A Starlink-re keresztelt projektet számos tudós rosszallóan nézi, ugyanis durván belerondít a földi megfigyelőbázisok kutatásaiba. Ettől függetlenül 2016-ban a SpaceX megkapta az amerikai kormány engedélyét a globális űralapú internetszolgáltatás kiépítésére. Sokaknak tetszik az ötlet, és bár még nem működik a rendszer, máris 500 ezer előrendelést kapott Elon Musk vállalata.

Világháló(zat)

A Starlink egyelőre semmi biztosat nem mondott a szolgáltatás beindításának időpontjáról, de az már tuti, hogy a korábban 2021-ra tervezett start nem fog megvalósulni. Eddig 300 műholdat lőtt fel a vállalat, de ezt a számot 12 ezerre akarja bővíteni a közeljövőben. Elon Musk körülbelül 10 milliárd dollárra (3 ezer milliárd forint) saccolta a teljes hálózat kiépítésének költségét. A műhold-konstelláció végcélja az, hogy ne legyen a Földön egyetlen olyan pont sem, ahol nincs internet.

Musk hozzátette, van még mit csiszolni a technológián, nagyobb népsűrűségű területeken akadozhat a szolgáltatás. A szakértők szerint, ha megfelelő sávszélességet tud biztosítani, akkor felveheti a versenyt a földi internetszolgáltatókkal is. Ha idővel eléri a Starlink az 5 milliárd felhasználót, akik havonta átlagosan fejenként 200 gigabájt adatforgalmat produkálnak, akkor a rendszeren havi egymilliárd terabájtnyi adat fog áthaladni. A népesség jelenlegi internetfelhasználásával ez a szám teljesen reális.

Nagy a verseny

Nem csak a tudósoknak okoz fejtörést a Starlink hálózata. Komolyabb baleset és károkozás egyelőre nem történt, viszont számos esetben csak a szerencsén múlott, hogy a SpaceX valamely műholdja nem ütközött össze más vállalatok vagy kormányszervek űreszközeivel. Éppen ezért nemrég az Amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság engedélyezte, hogy alacsony keringési pályára állítsák a műholdjaikat. Viszont itt is kockázatos lesz az üzemeltetés.

Az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos szinte ugyanezt akarja megvalósítani a Kuiper Systems műholdprojektjével. Az üzletember Elon Muskhoz hasonlóan 10 milliárd dollárból tervezi kifejleszteni a 3236 darabból álló, globális internetet biztosító műholdrendszerét. Az ő műholdjai is alacsony keringési pályán működnének, így a két üzletembernek számos szabályt el kellett fogadnia az engedélyekhez, hogy elkerüljék a baleseteket.


Ne hagyd ki!