Szigorúbban léphetnek fel ellenük a streamingszolgáltatók
Fotó: Shutterstock

Jön a szigor a streamingszolgáltatások fiókmegosztóinak

Technológiai fejlesztésekkel terveznek fellépni a nagyobb streamingszolgáltatók azok ellen, akik megosztják másokkal a fiókjaikat, tehát a hozzáférésüket az oldalaikhoz. Emellett az Egyesült Királyságban bűncselekmény lett a streamingfiók-megosztás.


Törvénnyel és fejlesztésekkel a fiókmegosztók ellen

A jogtalan netes letöltéseket nyíltan ellenző dán Rights Alliance szerint a streamingfiókok megosztása egyáltalán nem etikusabb, mint a tartalomfogyasztás más illegális formái, például a kalózletöltések. Osztja a véleményüket a kalózkodás ellen létrehozott Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) is, melynek a tagjai többek között a Netflix és az HBO.

Az Egyesült Királyság Szellemi Tulajdoni Hivatala (IPO) frissítette a kalózkodással kapcsolatos irányelveit a napokban. Eszerint azok a felhasználók, akik megosztják a streaming-előfizetéseikhez tartozó jelszavaikat (például a Netflixhez, az Amazon Prime-hoz vagy a Disney+ -hoz), megsértik a szerzői jogi törvényt, tehát cselekedetük büntetőjogi felelősségre vonással járhat.

Emellett az IPO egy Metával közös kezdeményezésben is megemlíti a jelszómegosztás illegalitását. A programjuk célja, hogy megakadályozzák a hamisított áruk adásvételét az interneten. Ez a dokumentum egy kalap alá veszi a jogtalan filmletöltéseket és a streamingfiókok jelszavainak megosztását.

A jogi eszközök mellett a streamingszolgáltatók – például a Netflix – próbálkoznak a közös fiókhasználatot ellehetetlenítő technikai megoldások bevezetésével is. A jogi felelősségre vonás lehetőségének célja inkább az elrettentés lehet. Több tízezer felhasználó kriminalizálásával jó eséllyel nehezen bírna el a brit rendszer, és a szolgáltatóknak sem lenne érdeke – jegyzi meg a hwsw.

Új szolgáltató kerülhetett az amerikai streamingpiac élélre

Mindeközben nagy fordulat lehetett a streamingpiacon. Az Amazonhoz tartozó Prime Video letaszíthatta a trónjáról a Netflixet az előfizetők számát tekintve az Egyesült Államokban a Parks Associates piackutató statisztikái alapján. A korábbi méréseken mindig stabilan vezetett a Netflix. Ez az első eset, hogy nem a csúcson végzett.

Pontos adatokat a Parks Associates nem közölt, azonban a Deadline megjegyzi, hogy a Netflix előfizetőinek a száma jóideje stagnál, sőt néhány hónapja csökkent az Egyesült Államokban és Kanadában, így összesen 73,4 millió körül alakulhat jelenleg a két országban összesen.

Viszont az Amazon nagyot szakíthatott A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi sorozatával, hiszen jelentős húzócíme volt a szolgáltató nézettségi adatainak, és eddig több mint 100 millió Prime-előfizető látta világszerte. Azonban nem publikusak a cég pontos amerikai előfizetői adati.

Nemzetközi összevetésben továbbra is a Netflix vezet az Amazon Prime előtt. Az előbbi mintegy 223 millió előfizetővel rendelkezik, amíg az utóbbi valamivel több mint 200 millióval

Ne hagyd ki!