Megduplázhatja a költségeket, ha új monitor, egér és billentyűzet is kell hozzá
Shutterstock

Ez az Apple legolcsóbb, új, asztali számítógépe​

A közelmúltban lépett a piacra az Apple a Mac-kínálatának a legolcsóbb, új, M2-es chippel rendelkező Mac Mini gépével. A szakértők szerint a 300 ezer forintos ára kedvező lehet, de nem mindenkinek ajánlják. Egyébként a készülék fejleszthető.


Ilyen egy „olcsó”, új Apple Mac

Korábban az Apple M1-es chipje került a Mac Minibe. Azonban a közelmúltban megkapta az M2 és M2 Pro rendszerchipeket, amellyel a gép teljesen új szintre emelkedett.

A Mac Mini külsőre egy igen egyszerű konstrukció. A bekapcsológomb a készülék jobb hátsó sarkában van, amely mellett sorakoznak a portok. Az M2 chipes modelleknél két USB-C Thunderbolt 4 port (40Gb/s) van, de az M2 Prók négy Thunderbolt 4 portot kaptak. Továbbá tartalmaznak két USB‑A portot (akár 5 Gb/s), egy HDMI‑portot, egy Gigabites Ethernet portot (10 gigabites Ethernet porttal is konfigurálható) és egy 3,5 mm‑es fejhallgató-csatlakozót is.

A beépített Bluetooth 5.3 miatt vezeték nélküli perifériák is csatlakoztathatók. Az M2-es alapmodell két kijelző egyidejű futtatását is támogatja, de amennyiben az M2 Próval kérik a gépet, egyszerre három kijelzőt is a Mac minihez lehet kötni.

Munkagép

Az Index megjegyzi, az M2-es alapmodell egy egyszerű munkagép, de az M2 Pro chip egy erőházzá varázsolja. Az előbbi jól reagált a kreatív alkalmazások és játékok tesztfuttatásakor, azonban FullHD felbontás fölé menni nem szerencsés ezzel a chippel. Viszont az M2 Proval/M2 Maxxal lehet kísérletezni.

A belépőszintű 2023-as Mac Mini az M2-es chippel (8 magos processzorral, 10 magos grafikus egységgel), 8 gigabyte egyesített memóriával és 256 gigabyte SSD-tárhellyel rendelkezik. Azonban felár ellenében felturbózható a gép az M2 Pro chippel (12 magos processzorral, 19 magos grafikus egységgel), 32 gigabyte egyesített memóriával és 8 terabyte tárhellyel.

A portál szerint a 2023-as Mac Mini az Apple jelenlegi legkedvezőbb árszabású készüléke. Azonban a 299 ezer forintos ajánlott fogyasztói ára így is borsos lehet. A költségek pedig megugorhatnak az M2 Pro chip miatt. Viszont megérheti az M2-be beruházni annak, akinek munkagépre van szüksége, és rendelkezik monitorral, valamint egérrel és billentyűzettel. Ha ezeket is meg kell vásárolni, az megduplázhatja a számlát.

Új szupermobillal célozhatja meg a tehetősebbeket az Apple

Egyébként sajtóinformációk szerint egy minden eddiginél ütősebb csúcsmobilt is piacra dobhat az Apple, az iPhone 16 Ultrát. A készülék az iPhone 16-os termékcsalád része lehet, azonban nem a Pro és a Pro Max készülékeket fogja váltani. Azok felé pozícionálják az új modellt, így a családtagjainál is nagyobb tudással bírhat. Viszont az érkezésére várni kell, hiszen jövőre debütálhat.

Amennyiben a Bloomberg értesülései pontosak, arra is számítani lehet, hogy az Apple a tőle megszokott igen borsos árakra is rá fog tenni egy lapáttal. Egyébként Tim Cooknak, a cég vezérigazgatójának az a meglátása, van olyan vásárlói kör, akik hajlandók a mostani áraiknál is többet fizetni egy még jobb készülékükért.

Arról egyelőre nincs hír, hogy milyen teljesítménye és speciális funkciói lehetnek a készüléknek. Nem elképzelhetetlen, hogy az Apple ezzel a modellel készül belépni az összecsukható telefonok piacára.

Az Apple az iPhone X óta folyamatosan emeli az mobiltelefonjai árát. A jelenlegi a legjobb iPhone nagyjából 930 ezer forintba kerül.


The Conversation

Ne hagyd ki!