Nagyon sokat tett zsebre, de nem Billie Eilish kérhette a legtöbbet
Fotó: Shutterstock

Ők voltak a Sziget legdrágább fellépői

Az idei Sziget Fesztivál talán legnagyobb húzóneve a csupán 21 éves, de már hét Grammy, egy Oscar- és egy Golden Globe-díjjal rendelkező Billie Eilish volt. A művésznő a fellépéséért egy vagyont tehetett zsebre, azonban nem ő volt Sziget legdrágább fellépője. Soroljuk az idei legeket!


Ők lehettek az idei Sziget Fesztivál legköltségesebb fellépői

Egy nappal el kellett tolni a Sziget Fesztivált annak érdekében, hogy Billie Eilish is fellépjen rajta – árulta el Csiszár Virág, a Sziget fellépőinek főszervezője a Hajógyár podcastban.

Tudni kell, hogy a családja, a menedzsmentje és a közvetlen környezete nagyon határozott annak kapcsán, hogy hány napnak kell eltelnie az amerikai és az európai turnédátumok között. Az ajánlatunk hétfőre szólt. Az a Sziget utolsó napja lett volna idén, de miatta kénytelenek voltunk dátumot változtatni, azaz egy nappal később kezdeni a fesztivált, illetve egy nappal később is befejezni azt

- idézi a szervezőt a Blikk.

Hozzáteszik, az amerikai szakoldalak alapján körülbelül 1,75 millió dollárba, vagyis több mint 600 millió forintba kerülhetett Billie Eilish magyarországi fellépése. Ezért az összegért hozta a zenészeit (köztük a bátyját, Finneas O' Connort, aki szerzőtársa is), valamint eljöttek vele a szülei és a gyógytornásza. Emellet különösebb igényei nem voltak.

Azonban a portál szerint az idén nem ő lehetett a fesztivál legdrágább fellépője, hanem az Imagine Dragons, nagyjából 2 millió dolláros (durván 700 millió forintos) gázsival. A nagyszínpadosok közül jelentős összeget kérhetett a Florence and the Machine (nagyjából 500 millió forintnak megfelelő összeget); a Mumford and Sons (átszámolva körülbelül 250 millió forintot), valamint Macklemore is (mintegy 170 millió forintnak megfelelő dollárt). Meglepő lehet David Guetta díja, aki a hírek alapján megelégedhetett megközelítőleg 60 millió forinttal felérő dollárral.

Kik buliztak az EFOTT-on?

Azonban a Sziget mellett több fesztivál is nagyon népszerű a hazánkba. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az EFOTT fesztivál ideje alatt a megelőző héten mért szint negyvenszeresére nőtt a Sukorón regisztrált vendégéjszakák száma. A Velencei-tó északi partján megrendezett háromnapos fesztivál július 12. és július 14. között zajlott. Az adatok szerint ebben az időszakban nagyrészt 19-34 éves vendégek foglalták el a helyi szállásokat.

Az EFOTT eredetileg a felsőoktatásban résztvevők összejöveteleként, azaz az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójaként indult, de azóta kinőtte magát. A fesztivált idén is Sukorón rendezték meg, ahol három nap alatt mintegy 9000 vendégéjszakát töltöttek el a látogatók, akik nem mellesleg 99 százalékban belföldről érkeztek. A vendégforgalom a tavalyi számot is megugrotta: idén 8 százalékkal többen buliztak a Velencei-tónál, mint az ezt megelőző évben.

A tóparti üdülőhelyeknek sem lehetett oka a panaszra, ugyanis Velencén és Gárdonyban 40 százalékkal, Pákozdon másfélszeresére, Kápolnásnyéken pedig közel két és félszeresére emelkedett a vendégéjszakák száma az előző hétvégéhez mérten. Az NTAK adatai szerint ebben az időben a 19-34 éves korosztály tette ki a vendégforgalom 80 százalékát, de közöttük a 19-24 éves látogatók domináltak.

És a Campuson?

Debrecen sem járt rosszul. A Campus könnyűzenei fesztivál idején a város vendégforgalma megközelítőleg másfélszeresére emelkedett a megelőző héthez képest. Az ötnapos fesztivált idén július 19. és 23. között rendezték, és a látogatói zöme (82 százalék) magyar volt. Tavalyhoz mérten 11 százalékkal, azaz nagyjából 15 ezerrel ugrott meg a vendégéjszakák száma a településen az adott időszakban.

A magas értékhez nemcsak a bérletesek járultak hozzá, hiszen a fesztivál az egynapos látogatók számát is negyedével növelte éves alapon. Az egynapos belföldi látogatók kategóriája idén 23 százalékkal bővült. Szálláshelyek tekintetében is kimutatható a fejlődés. A Campus miatt idén 43 százalékkal emelkedett a Debrecenben töltött vendégéjszakák száma. Érdekesség, hogy 2023-ban 24 százalékkal több 25-34 éves vendég látogatott el a városba, mint az ezt megelőző évben. A Campus magját a fiatal felnőtt generáció tette ki (43 százalék), de a 35-44 éves korosztály képviselői is jelentős arányban (20 százalék) voltak jelen az eseményen. A rendezvényre nemcsak a magyarok figyeltek fel, hiszen Izraelből és Németországból is számos vendég érkezett.

Ne hagyd ki!