Hatalmasat drágult a temetkezés az elmúlt hónapokban hazánkban
Fotó: Shutterstock

Ennyivel drágult a temetés

Január óta nagyjából 10 százalékkal drágult a koporsós temetés, a hamvasztás pedig annál is többel. A két évvel korábbi árszinthez viszonyítva pedig 40 százalék körüli az emelkedés mértéke. Az árak elszállása leginkább az általános inflációval, azon belül a megugró rezsivel magyarázható.


Nagyot emelkedtek a temetés költségei

Sokat drágult a temetés Magyarországon. Emelkedtek a virágok árai, akárcsak a temetők bérleti költségei. A sírhelyet jellemzően 25 évre, az urna helyét 10 évre lehet megvásárolni.

Azonban jelentős különbségek vannak az árszintben Budapest és a vidék között. A fővárosi, frekventált Farkasréti temetőben nem ritka az 500 ezres és egymilliós sírhely sem. Ehhez adódik még a sírkő és a koporsó ára.

Egy sírkőkészítő az ATV-nek elmondta, a költségei növekedése miatt kénytelen volt 30-40 százalékkal emelni az árain. Így 550 ezer forinttól indul egy egyszemélyes márvány sírkő.

,A szolgáltatások árai is növekedtek, a kellékeink is, az előállított termékek is, ennek nagyon nagy befolyásoló tényezője a kialakult energiagazdaság, meg a tavalyi év válsága, illetve folyamatosan nőnek a bérek is és nálunk a mi munkánk az abszolút emberhez kötött

– nyilatkozta Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke.

Hozzátette, tavalyhoz képest átalakultak a temetkezési szokások is Magyarországon. Gyakoribbá vált a hamvasztás, ugyanakkor sokan nem vásárolnak urnahelyet.

Az a tendencia is egyre gyakoribb, hogy az urnát hazaviszik magukkal az emberek vagy elszórják máshol a hamvakat. Január óta a koporsós temetés ára 9,9 százalékkal nőtt, a hamvasztás pedig még többel 11,1 százalékkal drágult. 2019 eleje óta pedig gyakorlatilag megduplázódott a kettő árkülönbsége

- tájékoztatott az elnök.

A temetkezési szakmával egyeztetett a GVH

A piaci szolgáltatások árai növekedtek, ezért a nemzeti versenyhatóság az elkövetkező időben nagy hangsúlyt helyez a fogyasztókat közvetlenül érintő szolgáltatási szektor egyes piaci jellemzőinek vizsgálatára. Ennek megfelelően a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) folytatta tavaly megkezdett konzultáció-sorozatát a temetkezési ágazat képviselőinek meghallgatásával.

Magyarországon fájdalmasan megemelkedett a temetkezés költsége az utóbbi öt évben, ráadásul a magyar emberek – sokszor kiszolgáltatott helyzetükben – egyre több temetést fizetnek személyi hitelből. 2018 óta legalább 47 százalékkal drágultak meg a temetési szolgáltatások. A KSH adatai szerint egy koporsós temetés minimum 325 ezer forintba került, a hamvasztásosért átlagosan 93 ezer forinttal kevesebbet kértek 2022-ben.

A Gazdasági Versenyhivatal körülbelül fél éve kezdett konzultáció-sorozatba, hogy tájékozódjon az egyes piacok folyamatairól és felhívja a gazdasági szereplők, illetve az őket képviselő szövetségek figyelmét a tiszta verseny kulcsfontosságára. A sorozat keretében a versenyhatóság az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestülettel folytatott egyeztetést.

Puskás Béla, a szervezet elnöke egy májusi találkozón ismertette az ágazat helyzetét, a szektorális kihívásokat és a jövőbeli elképzeléseket – így különösen az érdekképviseletet tömörítő szakmai szervezetek munkáját, a temetkezési piaci tendenciák alakulását a koronavírus járvány és az energiaválság alatt, a piac vertikumának felépítését és szereplőit.A felek áttekintették a versenyjogi szempontból releváns területeteket és hangsúlyozták a versenyjogi megfelelés fontosságát. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület egyúttal eljuttatja a hatósághoz az ágazatot érintő jogszabály-módosítási javaslatait.

Ne hagyd ki!