Elsősorban vállalatoknak ajánlják
Fotó: Shutterstock

Beigazolódott a pletyka: Jön a fizetős Google Chrome

Ami korábban csak pletyka volt, a napokban beigazolódott: fizetős verziót is kap a Chrome webböngésző. A Google bejelentése alapján az új változatnak leginkább vállalkozások vehetik hasznát.


Jön a Google Chrome fizetős változata

Továbbra is a Google dominál a globális keresőpiacon annak ellenére, hogy kihívást jelentett nekik, amikor a Microsoft mesterséges intelligenciával (MI vagy az angol artificial intelligence neve után AI) erősítette meg a Binget. A Google válasza erre a lépésre a Search Generative Experience (SGE) funkció volt, ami MI-vel generált szöveges válaszokkal egészíti ki a keresési eredményeket. Egészen mostanáig.

Ugyanis beigazolódtak a korábbi sajtóértesülések, melyek szerint előfizetői csomagban fogja kínálni a Chrome egyik új, MI-vel támogatott verzióját a Google.

A cégóriás a Cloud Next 24 konferencián mutatta be a böngésző új, elsősorban a vállalati szektorra szánt kiadását, a Chrome Enterprise Premium-ot. Ez a változat a meglévő Chrome Enterprise-ra épül, de kiterjesztett vállalati kontrollal, jobb adatvédelemmel, fenyegetések elleni védelemmel, fejlettebb kártevővédelemmel, illetve MI-alapú adathalászat-ellenes technológiákkal.

A HVG megjegyzi, a változat lényegesen biztonságosabbnak ígérkezik, mint a továbbra is ingyenes, közhasználatú verziója. Havi 6 dollárért (körülbelül 2150 forintért) lesz elérhető felhasználónként, bár a cégek továbbra is használhatják a díjmentes Chrome Enterprise-t.

Az inkognitó módban lévő felhasználói után is kémkedett a Google

Egyébként arról is írtunk néhány napja, eredménye lett annak az 5 milliárd dolláros csoportos kártérítési pernek, amelyet még 2020-ban indítottak a Google ellen, amiért úgy követte a felhasználói online tevékenységét, és gyűjtött róluk adatokat, hogy azok inkognitó módban voltak.

A bíróság végül arra jutott, a Google félrevezető tájékoztatást adott a böngészésről az inkognitó módban azt sugallva, hogy akkor nem gyűjt adatokat. Márpedig ekkor is információkat halmoz fel a felhasználók tevékenységéről az interneten, valamint a felkeresett weboldalakról és azok szolgáltatásairól. Sőt, mindez az internet-szolgáltatóknak is lehetővé tette az érintettek online követését.

A Wall Street Journal szerint végül a Google megállapodott a károsultakkal az ügyben. Az egyesség részeként meg kell semmisítenie azt az óriási adathalmazt, amit az inkognitó módban gyűjtött. Azonban az nem tisztázott, hogy a törlés csak a korábban gyűjtött adatokra vonatkozik, vagy a jövőbeli adatgyűjtési gyakorlatokat is érinti, bár inkább az előbbiről lehet szó.

A megállapodás egy másik pontja értelmében pedig a Google módosította az inkognitó mód leírását azért, hogy egyértelműen tájékoztassa a felhasználókat arról, mit jelent az inkognitós böngészés, valamint akkor milyen adatokat gyűjtenek róluk.

Ez alapján az inkognitó módban a Google Chrome a böngészéshez használt eszközön nem menti az előzményeket, a sütiket, valamint az űrlapokon megadott információkat. Azonban egyáltalán nincs hatással az adatgyűjtésre a felkeresett webhelyeken és a használt szolgáltatásokon. Sőt, azt sem gátolja, hogy az internet-szolgáltató később visszakövethesse a felhasználók online mozgását.

Ne hagyd ki!