MI-vel támadhat a Bing
Fotó: Shutterstock

Kész a Bing mesterterve a Google megszorongatásához

A Google keresőmotorja egyeduralmának vetne véget a Bing a világpiacon. Egy működő mesterséges intelligenciával turbózná fel a saját teljesítményét. Ezzel új korszakban léphetnének az internetes böngészések.


Megszorongathatja a Bing a Google-t

A Yahoo! lecsengése után egyeduralkodóvá vált a Google az internetes keresők között. Ugyan a Microsoft többször próbálta megtörni az Alphabet (a Google anyacége) egyeduralmát ezen a területen, de a Bing keresőmotorja nem lett túl népszerű.

Azonban az Information értesülései szerint minden eddiginél komolyabb fegyverrel szállna szembe a Bing a Google-lel. A ChatGPT technológiáját használná a keresési találatok megjelenítésénél.

Néhány hete tette elérhetővé a fejlesztő OpenAI cég a ChatGPT chatbotját a nagyközönségnek. A mesterséges intelligenciát (MI) használó chatbotokkal hasonlóan társaloghatunk írásban, mintha egy személlyel tennénk egy chatfelületen. Azonban a bot a kommunikációhoz jellemzően az interneten talált tudásanyagot használja fel.

Az OpenAI mesterséges intelligenciájával a Bing emberibb választ adhatna a kérdésekre. Emellett a néha nehezen kitalálható keresőkifejezések helyett egyszerűbb kérdéseket lehetne feltenni a keresőmotornak. Továbbá a Bing a Google-höz hasonlóan egyből értékes információkat nyújthatna a linkgyűjtemények helyett vagy mellett.

Iparági pletykák szerint a Bing akár március vége előtt felkínálhatja a ChatGPT-vel megerősített funkciókat.

A Qubit megjegyzi, hogy a Microsoft különleges kapcsolatot ápol az OpenAI-jal: 2019-ben egymilliárd dollárt fektetett a mesterséges intelligenciát kutató vállalatba. Emellett exkluzív felhasználásra kötött szerződést a GPT-3 nevű szövegalkotó modellre, amely továbbfejlesztett (GPT-3.5) verziójára épül az elmúlt hetekben nagy port kavart chatbot is.

A Google korábban közölte, hogy egyelőre nem tervez mesterséges intelligenciát használó chatbotokat alkalmazni a kereséseknél. Ezt azzal indokolták, hogy azokkal komoly problémák vannak az elfogultságuk miatt és a tényszerűségük területén. Azonban a Google is használ nagy nyelvi modelleket a felhasználóbarát netes böngészés érdekében.

Népszerű az egyetemisták körében

A hasonló chatbotok és programok legnagyobb felhasználói az egyetemisták, akik egyre gyakrabban az MI-vel íratják meg a beadandó esszéiket. Az egyetemre járóknak gyakran kell nagy mennyiségű szöveget előállítaniuk, ami igencsak időigényes. Viszont a chatbot pillanatok alatt elkészül vele helyettük, és meglehetősen olcsón, nem ritkán ingyen dolgozik. Azonban a mesterséges intelligencia leginkább az angol nyelvben jeleskedik, így elsősorban az Egyesült Államokban terjedt el a gyakorlat a felsőoktatásban.

A jelek szerint az egyetemi oktatók nem lelkesedtek a hallgatók MI-s megoldásaiért, viszont kétségbe sem estek miatta. Mint mondták, az algoritmusok hiába generálnak szemantikailag és szintaktikailag helyes szöveget, a tartalom általában nem koherens. Baj van a gondolatmenet logikájával, és gyakran közölnek nem odavágó adatokat. Egyszerűbb szövegeket, például sport és tőzsdei híreket könnyen elő tudnak állítani, azonban tudományos dolgozatok megírására és értékelhető irodalmi művek előállítására egyelőre képtelenek.


Ne hagyd ki!