ZAZIE – Egészség és közösség a városi rohanásban
Fotó: Fónyad Orsolya

ZAZIE – Egészség és közösség a városi rohanásban

Megnyílt Dél-Buda legmenőbb bisztrója: a közel 130 férőhelyes ZAZIE Bistro&Bar a MOL Campus földszintjén található, bejáratai az irodaház aulájából és a Kopaszi öböl felől nyílnak.

A helyszín önmagában különös varázzsal bír – az épületbe lépve úgy érezhetjük magunkat, mintha a Duna vizéről érkeznénk meg egy sekélyebb, hullámzó öbölbe, hogy az egyedi belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően újra éljük a Kopaszi-gát hangulatát az étterem természet inspirálta belső terein keresztül.

A ZAZIE gasztronómiai koncepciója illik a tér által sugallt harmóniához: egészségközpontú és különös figyelmet szentel a különböző érzékenységgel élőkre, de egyúttal dinamikus, hiszen a reggelitől az ebéden át egészen a munka utáni aperitivóig minden napszakban várja vendégeit. Étlapjuk összeállításánál különös figyelmet fordítottak az egészséges alapanyagok használatára: szendvicseik, salátáik, édességeik a nagyvárosi rohanásban is biztosítják vendégeik számára a minőségi tápanyagbevitelt.

A ZAZIE Lágymányos új gasztroélmény-pontja: egy igazi törzshely, ahol közösségépítő, izgalmas programok várnak minden itt dolgozó vagy a környéken lakó vendéget. Ahol nem csupán jókat ehetnek vagy ihatnak, hanem otthon érezhetik magukat az ismerős, barátságos arcok között és közben élvezhetik az öböl egyedülálló hangulatát.

ZAZIE \u2013 Eg\u00e9szs\u00e9g \u00e9s k\u00f6z\u00f6ss\u00e9g a v\u00e1rosi rohan\u00e1sban

Fotó: Fónyad Orsolya

Betérhetnek egy gyors reggelire, elkölthetnek egy üzleti ebédet, feloldódhatnak egy munka utáni itallal, vacsora közben pedig élvezhetik a Kopaszi-gát romantikáját, vagy különleges koktélokkal hangolódhatnak rá az éjszaka lüktetésére.

Az étterem gasztronómiai koncepciója és a konyha munkájának irányítása egy fiatal séf, Bíró Dani kezébe került, aki magával hozta a KisBíró étteremben összeszokott csapatát is, így gördülékenyen indult az étlap fejlesztése és a hétköznapokban is sokat jelent a „kemény mag” összetartó ereje.

Daninak fiatal kora ellenére kiforrott nézetei vannak a gasztronómiáról és arról, hogy ezen belül milyen utat szeretne bejárni:

Mit gondol a fine diningról – valóban ez az egyetlen út egy séf számára, hogy bizonyítsa a tudását a világnak?

Bíró Dániel: Nem kell feltétlenül fine dininggal foglalkozni ahhoz, hogy elérj a munkádban egy olyan szintet, ami megér egy Michelin csillagot. Én nem akarok versenyezni senkivel, csak a saját dolgomra koncentrálok, a mozgásra magam körül és ezt összehangolva, szépen óvatosan odahelyezem magam a többiek mellé.

Mi a szakmai fejlődés alapja?

BD: Ahhoz, hogy megújíts valamit a gasztronómiában, vagy bármiben az életed során, tudnod kell az alapot. Jó alapok nélkül egy másodpercnyi fejlődésed nincs. Édesapám mindig azt szokta mondani, hogy először tudjál megcsinálni egy rendes húslevest, mielőtt nekiállsz egy consomménak. A kettő nagyjából ugyanaz, de mégis különböző.

Mit gondol a fúziós konyháról?

BD: Nem titkolom, hogy nagyon szeretem. De a ZAZIE egy olyan közeg, ahol képes vagyok ezt elengedni. Ebbe édesapám vitt bele, mert ő ennek elhivatott követője, tisztelője, használója, szeretője. Imádja az ázsiai fúziós konyhát. De most életemben először én is érzem, hogy a trend most inkább az alapanyagközpontúság, és azt kell megmutatni a legtökéletesebb mivoltában. Nem kell sok komponens, de az a kevés, vibráljon.

ZAZIE \u2013 Eg\u00e9szs\u00e9g \u00e9s k\u00f6z\u00f6ss\u00e9g a v\u00e1rosi rohan\u00e1sban

Fotó: Fónyad Orsolya

Véleménye szerint, hogyan lehetne a magyar konyha presztízsét magasabbra emelni?

BD: Az nagyon jó lenne, ha a magyar emberek azért mennének el egy étterembe, hogy a régió ételeit egyék. Vissza kéne hozni köztudatba, hogy elmegyek és eszek egy jó csülkös pacalt valahol… Egyértelműen szeretem ennek a régiónak a konyháját. Tényleg az a célom, hogy 80%-ban hazai termékeket használva tegyem naggyá ezt a hagyományt, miközben építem saját magamat is.

Hogy járul hozzá ehhez a törekvéshez a Zazie?

B.D. Az elegánsabb bisztró stílust képviseli, de a lokáció is sok mindent meghatároz. A közönségünk főleg reggel és ebédnél a környező irodaházakból érkezik majd, őket kell jó ajánlattal megfogni. Magasabb minőséget, egészségesebb kínálatot adunk, hasonló, talán árnyalattal magasabb áron, mint a környező éttermek. Munka után is várjuk őket, akkor már reményeink szerint kicsit zajosabb, pezsgőbb lesz a hangulat. Vacsorára már a környék lakói is megérkeznek, ideális esetben a Duna közelsége vonzóvá teszi majd a helyet akár a pesti oldalról érkező vendégek számára is.


Ne hagyd ki!