Mindenszentekre és halottak napjára készülnek a virágárusok
Fotó: Shutterstock

17 millió szál krizantém várja a vásárlókat

Néhány nap, és itt van mindenszentek (november 1) és halottak napja (november 2). A hazai kertészetek és virágárusok 17 millió szál krizantémmal készülnek az alkalomra. Drágább lesz a virág, mint az előző években, de a szakember szerint az árak nem mondhatók túlzónak.


Megrohamozhatják a vásárlók a virágárusokat

A krizantém hagyományos díszítője a síroknak halottak napján. Ezért a kertészetek és a virágárusok idén is ezen virágok millióival készülnek az ünnepre. A vásárlóknak nem kell virághiánytól tartaniuk, bőségesen jut a piacra a hazai növényekből – mondta Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója a VG-nek.

A keresztény kultúrkörben mindenszentekkor a krizantém a meghatározó virág, ez azonban nem csak a hagyományoknak köszönhető. Ez az a növény ugyanis, amely ebben az időszakban – melegebb és hűvösebb időjárás esetén is – jól érzi magát. (…) Hazánkban a jó néhány professzionális kertészet mellett mintegy háromezer család foglalkozik mellékállásként krizantémok nevelésével, amelyek halottak napjához közeledve ezzel egészítik ki a keresetüket

- nyilatkozta a szakértő.

Nem volt egyszerű dolga a termelőknek

A forró és aszályos nyár megnehezítette a krizantémtermelők dolgát az idén. Ennek ellenére - hasonlóan a korábbi évekhez - nagyjából 17 millió szál krizantémmal készülnek az ünnepre. Ennek legnagyobb része egyszálas. A csokros, apróbb virágú növényből 1,5-2 milliót állítanak elő. Mindemellett jelentős mennyiség fogy a különböző méretű és cserepes krizantémokból is ilyenkor.

Treer András szerint a virágok árai valamelyest magasabbak az idén, mint tavaly, de a drágulás mértéke más termékekhez mérten nem nevezhető túlzónak. A kertészetek termelési költségei nagyot nőttek az elmúlt hónapokban. Az alapanyagok, a műtrágya, a szaporítóanyag és a cserepek jó része importtermék, ezért komoly költségnövekedést hozott a forint-euró árfolyam emelkedése.

A kiskereskedelmi felmérések – amelyek főként az élelmiszer-kiskereskedelem adatait veszik alapul – azt jelzik, hogy a lakosság fogyasztásában megjelent az óvatosság. A virágvásárlásnál is érezhető ez a tendencia, nagyobb visszaesés azonban eddig nem volt ebben a szegmensben. A virágkereskedők azt remélik, hogy a kiemelt ünnepkörökben – mint a mindenszentek és a karácsony – nem érződik a keresletcsökkenés, a visszaesés pedig csak a köztes időszakokra korlátozódik majd

- tette hozzá Treer András.

A kereskedők is küzdenek az inflációval

A 20 százalékot is meghaladta az infláció szeptemberben éves alapon. Azon belül kiemelkedően emelkedtek például az energiaárak és az élelmiszerárak.

A nagykereskedelmi árak növekedésének a sebessége nagyobb, mint a bolti árszintemelkedés üteme. Ezzel csökkent az árrés, amelyből a kereskedők fedezik a béreket és fizetik a rezsiszámlákat. Ráadásul az év második felében a kiskereskedelmi szektor növekedési dinamikája 3-4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A boltokban nem azért észlelhető az áremelkedés, mert a kereskedőnek vastagon fog a ceruzája, hanem mert a korábbinál ő is sokkal drágábban tudja beszerezni az árut. A kereskedőnek és a vásárlónak is nehéz, hiszen mindkét oldal kiadásai emelkednek. És akkor ott van még az árstop, valamint a kiskereskedelmi különadó

jegyezte meg Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.


Ne hagyd ki!