A vásárlóknak és a kereskedőknek is szűkösebb lehet az idei karácsony
Fotó: Shutterstock

Kis karácsonyra készülnek a hazai kereskedők

Elsöpörhetik a karácsonyi elővásárlást az embereket sújtó pluszterhek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint. Ezért leginkább a kimagasló infláció, azon belül például a rezsiszámlák emelkedése okolható. A szűkösebb családi költségvetés kisebb karácsonyt eredményezhet.


Nagy- helyett kiskarácsony jön?

A 20 százalékot is meghaladta az infláció szeptemberben éves alapon. Azon belül kiemelkedően emelkedtek például az energiaárak, és az élelmiszerárak. Ezek mind hozzájárulhat ahhoz, hogy idén szűkösebb keret jusson a karácsonyi kiadásokra.

Ahhoz, hogy legyen mit a fa alá, illetve az ünnepi asztalra tenni, időben el kell kezdeni a beszerzést, így az október hagyományosan már a karácsonyi időszakra való készülődéssel telik a kiskereskedelemben, bár ebből a vásárlók ilyenkor még keveset látnak. Az ünnepi beszerzéseket a jelenlegi gazdasági környezet jelentősen megnehezíti a korábbi időszakhoz képest

- nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az Indexnek.

A vásárlóknak és a kereskedőknek sem jó

A nagykereskedelmi árak növekedésének a sebessége meghaladja a bolti árszint emelkedésének az ütemét. Ezzel csökkent az árrés, amelyből a kereskedők fedezik a béreket és fizetik a rezsiszámlákat. Ráadásul az év második felében a kiskereskedelmi szektor növekedési dinamikája 3-4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A boltokban nem azért észlelhető az áremelkedés, mert a kereskedőnek vastagon fog a ceruzája, hanem mert a korábbinál ő is sokkal drágábban tudja beszerezni az árut. A kereskedőnek és a vásárlónak is nehéz, hiszen mindkét oldal kiadásai emelkednek. És akkor ott van még az árstop, valamint a kiskereskedelmi különadó

– jegyezte meg Vámos György.

26 éve nem volt erre példa

Idén szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 4,1 százalékkal nőttek. 12 hónap alatt, 2021. szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 35,2 százalékkal emelkedett.

A rezsicsökkentés szabályainak augusztus 1-jétől hatályos módosítása következtében a háztartási energia 62,1 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121, az elektromos energiáé 28,9 százalékkal nőtt. A palackos gáz ára 45, a tűzifáé 43,8 százalékkal növekedett.

A tartós fogyasztási cikkekért 14,7, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 21,2, a szobabútorokért 20,1, az új személygépkocsikért 19,9 százalékkal kellett többet fizetni.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,2, ezen belül a szeszes italok 16,5%-kal drágultak. Az állateledelek ára 45,5, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 27,7, a mosó- és tisztítószereké 24,8, a testápolási cikkeké 24,5, a járműüzemanyagoké 5,8 százalékkal lett magasabb. A szolgáltatások díja 8,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a taxi 28,5, a lakásjavítás és -karbantartás 22,8, a járműjavítás és -karbantartás 20,5, a sport- és múzeumi belépők 16,6, a lakbér 12,6 százalékkal került többe.

Ekkora inflációra 1996 harmadik negyedéve óta nem volt példa Magyarországon.

Ne hagyd ki!