Durván betett a járvány a kisboltoknak

"Sajnáljuk, zárva vagyunk!" - hirdeti a felirat

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Durván betett a járvány a kisboltoknak

A fővárosi utcákat járva úton-útfélen találkozhatunk bezárt kisboltokkal. Most kiderült, országosan mennyien húzták le a rolót.Ruházati boltok zártak

Mint arról korábban beszámoltunk, a pandémia meglehetősen betett a hazai kisboltoknak. Most az is kiderült, hogy mennyivel. Csaknem 18 ezer kisbolt szűnt meg 2015 óta, ebből 4 ezer az utolsó egy évben - derült ki a KSH friss adataiból. Főleg a nem élelmiszert áruló üzletek száma esett vissza. Ilyenek például a ruházati szaküzleteké (4 ezerrel csökkentek) és az egyéb iparcikk-szaküzleteké (3 ezerrel csökkentek). Az üzletszámok csökkenése a fővárosban volt a legnagyobb mértékű 2015-höz képest. A legkevésbé Győr-Moson-Sopron és Baranya megyében (6,3, illetve 6,6%) mérséklődött az egységek száma.

Több nagyobb bolt

A trend évek óta az, hogy a kisboltok becsuknak, az 1000 négyzetméternél nagyobb üzletek bővülnek. A KSH szerint a 120 négyzetmétert el nem érő alapterületű egységek száma 2015 és 2020 között 15 százalékkal csökkent, miközben az 1000 négyzetmétert meghaladó alapterületű üzleteké 6,8 százalékkal nőtt. Mivel a nagy alapterületű üzleteket és a széles választékot kínáló webplázákat jellemzően nagy- és multinacionális vállalatok üzemeltetik, ezért kijelenthetjük, hogy a pandémia miatt megváltozó vásárlási szokások vesztesei a családi cégek, a kis- és közepes vállalkozások.

The Conversation

Ne hagyd ki!