A fővárosi utcákat járva úton-útfélen találkozhatunk bezárt kisboltokkal. Most kiderült, országosan mennyien húzták le a rolót.Ruházati boltok zártak

Mint arról korábban beszámoltunk, a pandémia meglehetősen betett a hazai kisboltoknak. Most az is kiderült, hogy mennyivel. Csaknem 18 ezer kisbolt szűnt meg 2015 óta, ebből 4 ezer az utolsó egy évben - derült ki a KSH friss adataiból. Főleg a nem élelmiszert áruló üzletek száma esett vissza. Ilyenek például a ruházati szaküzleteké (4 ezerrel csökkentek) és az egyéb iparcikk-szaküzleteké (3 ezerrel csökkentek). Az üzletszámok csökkenése a fővárosban volt a legnagyobb mértékű 2015-höz képest. A legkevésbé Győr-Moson-Sopron és Baranya megyében (6,3, illetve 6,6%) mérséklődött az egységek száma.

Több nagyobb bolt

A trend évek óta az, hogy a kisboltok becsuknak, az 1000 négyzetméternél nagyobb üzletek bővülnek. A KSH szerint a 120 négyzetmétert el nem érő alapterületű egységek száma 2015 és 2020 között 15 százalékkal csökkent, miközben az 1000 négyzetmétert meghaladó alapterületű üzleteké 6,8 százalékkal nőtt. Mivel a nagy alapterületű üzleteket és a széles választékot kínáló webplázákat jellemzően nagy- és multinacionális vállalatok üzemeltetik, ezért kijelenthetjük, hogy a pandémia miatt megváltozó vásárlási szokások vesztesei a családi cégek, a kis- és közepes vállalkozások.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!