Mutatjuk, melyek a legnépszerűbb webböngészők manapság
Fotó: Shutterstock

Így áll most a webböngészők népszerűségi listája

Az utóbbi idők webböngészős fejlesztései felhasználók millióit csábították át az egyik keresőről a másikra. Ugyan az erősorrendben változás nem történt, viszont így is jelentős átrendeződések figyelhetők meg a piacon.


Átrendeződések a webböngészők piacán

Óriási az előnye a Chrome-nak a webböngészők piacán. Az AtlasVPN statisztikái alapján idén májusban a felhasználói bázisa a Google netes keresőjének 3,3 milliárd fő volt.

A Chrome-ot követi az Apple Safarija1,1 milliárd felhasználóval. A program tavaly lépte át a milliárdos határt.

Hamarosan mérföldkőhöz érkezhet Microsoft Edge is. Az elmúlt hónapokban mintegy 50 millió fővel nőtt a felhasználói bázisa, így hamarosan elérheti a 300 milliót (jelenleg 285 millió fő). A HVG a növekedést legalább azzal magyarázza, hogy a böngésző jelentős fejlesztésen esett át a közelmúltban. A megannyi új funkció mellett például a ChatGPT technológiáján alapuló új Bing keresőt is integrálták a programba. Ha valaki kíváncsi volt a chatbotra, kénytelen volt letölteni az Edge-t.

Az Edge után a negyedik helyen az Opera áll a felhasználóinak a száma alapján 151 milliós értékkel. A program különösen nagyot ment az elmúlt időszakban, hiszen tavaly április óta 40 százalékos növekedést ért el. Pedig az új változata csak a napokban jelent meg. A szakértők az eddigi bővülést a játékosokra kihegyezett Opera GX népszerűségével magyarázzák.

Az egykoron piacvezető Mozilla Firefox 150 millió felhasználóval az ötödik a sorban.

A sort pedig a Samsung Internet böngészője zárja, 135 millió felhasználóval.

Mesterséges intelligenciát használt az Opera One

Egyébként natív mesterségesintelligencia-fejlesztésekkel turbózták fel az Opera One-t, az Opera böngésző új verzióját. A kereső a napokban lett elérhető és ingyenes a kezdeti béta verziója után. A fejlesztői szerint az Aria nevet kapó MI-asszisztens az első olyan natív webböngészőbe épített asszisztens, amely parancssoron keresztül vagy a böngésző oldalsávjáról is elérhető.

Az Opera One MI-assisztense az OpenAI GPT technológiáját használja a webes keresés élményének optimalizálására. Azonban az Aria nemcsak a keresésben segít, hiszen szövegek és kódok generálására is képes. Emellett az új böngésző az oldalsávján egy önálló panelen közvetlen hozzáférést biztosít a ChatGPT-hez.

Az Opera One új funkciókkal is bővült. Például a „lapszigetekkel”, amely egyebek mellett lehetővé teszi a megnyitott fülek csoportosítását és mentését. Továbbá a szoftver új moduláris dizájnt is kapott, amellyel a felhasználók könnyebben elérhetik a legfontosabb funkciókat.

Ne hagyd ki!