A böngésző új verzióját bárki ingyen letöltheti
Fotó:Shutterstock

Újabb webböngészőt turbóztak fel MI-vel

A kezdeti, béta verzió után már bárki ingyenesen letöltheti a mesterséges intelligenciával (MI) felturbózott Opera One böngészőt. Azonban nemcsak az MI használata teszi különlegessé a megújult platformot.


Mesterséges intelligenciát használt az Opera One

Az Opera One az Opera böngésző új verziója, amelyet natív mesterségesintelligencia-fejlesztésekkel turbóztak fel. A kereső a napokban lett elérhető és ingyenes a kezdeti béta verziója után. A fejlesztői szerint az Aria nevet kapó MI-asszisztens az első olyan natív webböngészőbe épített asszisztens, amely parancssoron keresztül vagy a böngésző oldalsávjáról is elérhető.

Az Opera One MI-assisztense az OpenAI GPT technológiáját használja a webes keresés élményének optimalizálására. Azonban az Aria nemcsak a keresésben segít, hiszen szövegek és kódok generálására is képes. Emellett az új böngésző az oldalsávján egy önálló panelen közvetlen hozzáférést biztosít a ChatGPT-hez.

Az Opera One új funkciókkal is bővült. Például a „lapszigetekkel”, amely egyebek mellett lehetővé teszi a megnyitott fülek csoportosítását és mentését. Továbbá a hwsw megjegyzi, a szoftver új moduláris dizájnt is kapott, amellyel a felhasználók könnyebben elérhetik a legfontosabb funkciókat.

Az új böngésző macOS, Windows és Linux platformokra ingyen letölthető a cég weboldaláról.

Célzott beszélgetésekkel is fejlesztik a mesterséges intelligenciákat

Egyébként több új munkakört teremtett a mesterséges intelligenciák (MI) megjelenése. Az egyik ilyen a prompt engineering (azonnali mérnöki munka/azonnali tervezés). Ehhez a fejlesztői munkához mérnöki végzettségre sincs szükség, viszont kimagasló fizetéssel járhat.

A prompt engineering munkakörben dolgozók feladata, hogy célzott beszélgetésekkel tanítsák a mesterséges intelligenciát például arra, a kommunikációjában mire hogyan reagáljon és miként kövesse az irányelveket. Ehhez az alkalmazottnak utasításokat kell írnia és finomítania, vagyis gyakorlatilag chatelnie kell a programmal, így javítva az MI-modellek teljesítményét időben és minőségben.

Úgy tűnik, jelenleg hatalmas az igény ilyen alkalmazottakra. Például a kaliforniai székhelyű Anthropic MI-t fejlesztő startup évi 175-335 ezer dollár (durván 60-115 millió forint) közötti fizetéssel keres dolgozókat ilyen pozícióra. A jelentkezőkkel szembeni elvárásaik között szakmai tapasztalat vagy mérnöki végzettség nem szerepel, azonban jól kell ismerniük a nagy nyelvi modelleket (LLM), például a Google Bardot és az OpenAI ChatGPT-t, valamint jónak kell lenniük rejtvények megoldásában.

A prompt engineering olyan, mint egy robotot megtanítana beszélni úgy, mint ahogyan a szavakat használjuk az egymással való kommunikációhoz

- magyarázta Michael Delcore MI-prompt mérnök és frontend fejlesztő.

Mivel elsősorban nyelvi készségekre van szükség az interaktív mesterséges intelligencia használatához, ezért az ilyen állásokra jelentkezőknél gyakori, hogy angolból, történelemből vagy filozófiából szereztek diplomát.


Ne hagyd ki!