Több mint háromnegyedével nőtt a cég értéke az év eleje óta
Fotó: Shutterstock

Nem sokan számítottak rá: szárnyal az Nvidia

Kis túlzással temetni kezdte a piac a például grafikus feldolgozóprocesszorokat tervező és gyártó Nvidiát, miután bezuhant a kriptobányászat. Azonban mióta elérhető lett a ChatGPT mesterséges intelligenciája, úgy viszik a cég a gépi tanulás támogatására fejlesztett méregdrága célprocesszorait, mint a cukrot.

.

Megugrott a kereslet az Nvidia processzoraira

Óriási számítási kapacitás szükséges a ChatGPT-hez hasonló modellek fejlesztéséhez és tanításához. Az ebből fakadó igények kielégítésére kínál lehetőséget az Nvidia több mint 10 ezer dolláros (3,6 millió forint) adatközponti célprocesszorral, az A100, illetve annak utódjával, a H100-at (Hopper).

A cég processzoraira megugró kereslet különösen jókor jött, hiszen tavaly - a kriptobányászat megrogyását követően - szorult helyzetbe került az Nvidia. 2022 októberére a cég értéke a korábbi maximumának a harmadára esett vissza.

Azonban az elmúlt hónapokban ismét nyeregbe került a vállalat, miután sorra jelentették be az IT-iparág meghatározó szereplő (például a Microsoft vagy a Google anyacége, az Alphabet), hogy több milliárd dollárt fektetnek a ChatGPT-hez hasonló rendszerek fejlesztésébe.

A santa clarai vállalat manapság az MI-célprocesszorok piacának legalább a 80 százalékát uralhatja. Egyetlen számottevő versenytársa az AMD. A hwsw megjegyzi, az Nvidia értéke 77 százalékos pluszban jár az évkezdethez képest. Piaci potenciáljukat mutatja, jelenleg négyszer többet érnek, mint közvetlen riválisuk, az AMD és 5,3-szor többet az Intelnél.

Több éves hullámvölgy a világ chipgyártásában

Úgy tűnik, az Nvidia és az AMD kint lehet a bajból, azonban más chipgyártóknál továbbra sem valószínű, hogy rózsás a helyzet. 2022 elején óriási túlkeresletet kellett volna kielégíteniük, azonban idén januárra a 160 milliárd dolláros iparág minden idők egyik legnagyobb visszaesését élte meg. Óriási chipkészletek álltak a raktárakban, a megrendelések száma csökkent, a chipárak pedig zuhantak. Ennek szövődményeként például az Intel negyedéves vesztesége meghaladta a 660 millió dollárt, az árbevétele pedig több mint 30 százalékot zuhant.

A példátlan válság nemcsak az olyan iparági vezetők, mint az SK Hynix Inc. és a Micron Technology Inc. készpénztartalékait emészti fel, hanem a beszállítóikat is destabilizálja. A technológiai exportra támaszkodó ázsiai gazdaságokat megviseli, és arra kényszeríti a kevés megmaradt iparági szereplőt, hogy komoly együttműködési szerződéseket kössön, vagy akár a fúziókat is fontolóra vegye

- nyilatkozta január végén Avril Wut, a TrendForce vezető kutatási alelnöke.

Veszteség minden chipen?

A koronavírus-járvány idején megugrott a kereslet a chipekre. A home office elterjedésével rekordot döntött a kereslet a számítógépekre, a táblagépekre és az okostelefonokra. Azonban mára jelentősen visszaestek a vásárlások, ami leginkább a világszerte kiugróan magas inflációval és az emelkedő kamatokkal magyarázható. Emellett a kriptovaluták mélyrepülése is visszavetette az globális igényeket például az erősebb videokártyákra, amelyek egyebek mellett a kriptobányászathoz is szükségesek.

A chipkészletek felhalmozódása és az árak bezuhanása azt eredményezte, hogy az iparág legerősebb szereplője, a Samsung is bukott minden egyes legyártott chipjükön.

The Conversation

Ne hagyd ki!