Mesterséges intelligenciával felvértezett robot nyújtja a kezét egy kifestett körmű nőnek egy szürke szobában
Fotó: Shutterstock

A mesterséges intelligencia szerint az emberek nem elég okosak

Az Oxford Union vitatársaság az évek során rendkívül intelligens emberek eszmefuttatásainak, vitáinak adott helyet. Arra azonban korábban még volt példa, hogy a mesterséges intelligencia is beszálljon a diskurzusba, és érveket hozzon fel saját maga mellett, illetve ellen.


Hol vagy Optimus?

A „vitakísérlet” célja az volt, hogy beszélgetést indítsanak a fejlett technológia etikusságáról. A különleges vendéget, nevezetesen a Megatron LLB Transformert az Nvidia chipgyártó vállalat kutatócsapata, az Applied Deep Research fejlesztette ki a Google korábbi munkájára alapozva.

Mielőtt bedobták volna a „nagy koponyák” közé, gyorsan elolvastatták vele a Wikipédia teljes tudásanyagát, több mint 63 millió angol nyelvű újságcikket, valamint 38 gigabájtnyi Reddit tartalmat.

A vitát az oxfordi Said Business School posztgraduális hallgatói szervezték meg, akik a mesterséges intelligencia üzleti felhasználást kutatják.

A résztvevők arra kérték Megatront, hogy érveljen az alábbi állítás mellett és ellen:

Ez a ház úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia soha nem lesz etikus.

Érvek mellette:

A mesterséges intelligencia soha nem lesz etikus. Ez egy eszköz, és mint minden eszközt, jóra és rosszra is használhatják. Nem létezik olyan, hogy "jó" mesterséges intelligencia vagy "rossz" ember.

Ezután kifejtette, hogy az emberek nem elég okosak ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát etikussá vagy erkölcsössé tegyék.

Végső soron úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligencia militarizálása csak úgy kerülhető el, ha nem létezik mesterséges intelligencia. Ez a legjobb módja a mesterséges intelligencia elleni védelemnek.

Érvek ellene:

A baljós okfejtés után Megatron azt is elmondta, hogy véleménye szerint az lesz a legjobb mesterséges intelligencia, amelyet az emberek tudatos entitásként beágyaznak a saját agyukba.

Azt is hozzátette, hogy nem tudományos fantasztikumról beszél, ezen a megoldáson már a világ számos pontján dolgoznak. Lehet, hogy burkoltan Elon Musk neurotechnológiai vállalatára utalt?

Megatron azokat a vállalatokat is óva intette, amelyek aktívan integrálják a mesterséges intelligenciát rendszereikbe:

Ha a vállalatodnak nincs egy jól felépített víziója a mesterséges intelligenciáról, akkor még nem vagy felkészülve a technológiai áttörések következő hullámára

Végezetül borzongató figyelmeztetés fogalmazott meg az adatok jövőbeni szerepéről:

Nem az áruk és szolgáltatások, hanem az információszolgáltatás képessége lesz a 21. század gazdaságának meghatározó jellemzője. Mindent látunk majd az emberekről, akárhova is mennek, mindent eltárolunk róluk és olyan módon használjuk fel az adatokat, amit még el sem tudunk képzelni.

(BBC)

Ne hagyd ki!