Egy emberi és egy robot kéz.

Ennyit kell várnunk a mesterséges intelligencia első saját filmjére a szakértő szerint

A mesterséges intelligencia kis túlzással minden iparágban elérhetővé vált, így a művészet világában is. De vajon az MI-k által létrehozott alkotások versenyezhetnek az emberek műveivel? A világ egyik legismertebb mesterséges intelligencia-szakértője most megszólalt a témával kapcsolatban.


Az elmúlt időszak vezető híreit – legfőbbképp a ChatGPT nevű szövegalkotó algoritmus okán – jelentős részben a mesterséges intelligencia-fejlesztések uralták. Ez a művészet világára is igaz, hiszen az olyan szöveg-kép generátorok, mint a DALL-E vagy a Midjourney figyelemre méltó vizuális műalkotásokat hoztak létre.

A szóban forgó képek, videók és „festmények” sokszor hátborzongatóan precízek és szépek, emiatt pedig sokakban megfogalmazódik a kérdés, miszerint a mesterséges intelligencia hamarosan felváltja-e az embereket?

Külön érdekesség, hogy vannak olyan világhírű alkotók – mint például Refik Anadol –, akik a műveik elkészítésekor igénybe veszik a mesterséges intelligenciát annak érdekében, hogy egy izgalmas egyveleget hozzanak létre .

Az MI-kel kapcsolatban felmerülő aggályokról, illetve a fentebb leírt kérdés kapcsán a The Next WebSeth Dobrinnal, az IBM első számú globális mesterséges intelligencia-részleg vezérigazgatójával készített interjút.

Dobrin először az írott cikkekről fejtette ki a véleményét, megjegyezve, hogy a pénzügyi híreket már most is bizonyos mértékig automatikusan generálják. A szakember elmondta, nem hiszi, hogy az MI által generált szövegek olyan lebilincselőek lennének, mint egy íróé, de kifejtette, hogy a GPT-3 képes olyan történeteket generálni, amelyeket az újságírók egyfajta kiindulópontként használhatnak.

Dobrin ezután rátért a digitális műalkotásokra, azonban szerinte a filmek, a regények és az egyéb művészeti ágak esetében az MI-nek még bőven van hova fejlődnie.

Ennek oka, hogy „az MI-nek valóban meg kell tanulnia az érzelmeket, valóban képesnek kell lennie szimulálni azokat, és empátiát kell ébresztenie – jobban, mint amire ma képes

– mondta Dobrin.

A szakember jóslata alapján a mesterséges intelligencia általi önálló regényalkotásra még 5 évet, míg a filmgyártásra pedig 5-10 évet kell várnunk.

Ne hagyd ki!