A Google mesterséges intelligenciával turbózza fel a chipgyártást

A Google elunta az embereket, átpártolt a mesterséges intelligenciához

A Google azt állítja, olyan mesterséges intelligenciát fejlesztett, amely nagyságrendekkel gyorsabban képes számítógép-chipeket tervezni, mint a hús-vér emberek – írja a CNBC.


A Google a Nature tudományos folyóiratban szmolt be az új fejlesztéséről. Egy új mikrochip tervezése és kifejlesztése alapból hónapokat igényel. A Google új mesterséges intelligenciája olyan fejlett és gyors, hogy kevesebb mint 6 óra alatt képes elkészíteni egy teljesen működőképes és versenyképes mikrochipet. A Google már alkalmazza is a technológiát az újgenerációs tenzor-chipjei megalkotásához.

Nagy levegő… Ezek az úgynevezett TPU-k, azaz Tensor Processing Unit-ok. A TPU egy olyan mesterséges intelligencia-gyorsító alkalmazásspecifikus integrált áramkör, amelyet a Google fejlesztett ki kifejezetten a neurális hálózatokon alapuló gépi tanuláshoz. Itt most szusszanjunk egyet.

De úgy is mondhatjuk, hogy a Google mesterséges intelligencia segítségével tervez olyan chipeket, amelyek még kifinomultabb mesterséges intelligencia-rendszereket alkothatnak. Kis túlzással saját magát fejleszti a technológia.

Akkor egy kicsit érthetőbben is

Az új technológia leginkább a chip alaprajzának tervezésében nyújt segítséget. Lényegében egy tervrajzot készít arról, hova kerüljön a processzor (CPU) és a grafikus vezérlőkártya központi egysége (GPU). Ezek elhelyezkedése nagyban befolyásolja a chip energiafelhasználását. Az emberek hónapok alatt tudják megfelelően optimalizálni az alkotóelemek elhelyezkedését, a Google vívmánya azonban órák alatt előáll a legjobb megoldással.

A szoftverbe több mint 10 ezer chip-alaprajzot tápláltak be, ezek alapján készíti el a lehető legjobb tervezetet. Könnyedén le tudja modellezni, hogy melyek azok a kombinációk, amelyek működnek, és melyek azok, amelyek nem. Az emberek általában rendezetten, vonalakban helyezik el az alkatrészeket. A mesterséges intelligencia viszont egy szétszórtabb megközelítést alkalmaz. A Facebook vezető mesterséges intelligenciára szakosodott tudósa, Yann LeCun is méltatta a Google fejlesztését.

A Nature arról értekezett, hogy az új technológiai jelentősen felgyorsíthatja a microchip-gyártást. Ehhez viszont szükséges, hogy a Google ne fukarkodjon, és széles körűen biztosítsa a technológia rendelkezésre állását a gyártóknak.

Ne hagyd ki!