A Google azt állítja, olyan mesterséges intelligenciát fejlesztett, amely nagyságrendekkel gyorsabban képes számítógép-chipeket tervezni, mint a hús-vér emberek – írja a CNBC.


A Google a Nature tudományos folyóiratban szmolt be az új fejlesztéséről. Egy új mikrochip tervezése és kifejlesztése alapból hónapokat igényel. A Google új mesterséges intelligenciája olyan fejlett és gyors, hogy kevesebb mint 6 óra alatt képes elkészíteni egy teljesen működőképes és versenyképes mikrochipet. A Google már alkalmazza is a technológiát az újgenerációs tenzor-chipjei megalkotásához.

Nagy levegő… Ezek az úgynevezett TPU-k, azaz Tensor Processing Unit-ok. A TPU egy olyan mesterséges intelligencia-gyorsító alkalmazásspecifikus integrált áramkör, amelyet a Google fejlesztett ki kifejezetten a neurális hálózatokon alapuló gépi tanuláshoz. Itt most szusszanjunk egyet.

De úgy is mondhatjuk, hogy a Google mesterséges intelligencia segítségével tervez olyan chipeket, amelyek még kifinomultabb mesterséges intelligencia-rendszereket alkothatnak. Kis túlzással saját magát fejleszti a technológia.

Akkor egy kicsit érthetőbben is

Az új technológia leginkább a chip alaprajzának tervezésében nyújt segítséget. Lényegében egy tervrajzot készít arról, hova kerüljön a processzor (CPU) és a grafikus vezérlőkártya központi egysége (GPU). Ezek elhelyezkedése nagyban befolyásolja a chip energiafelhasználását. Az emberek hónapok alatt tudják megfelelően optimalizálni az alkotóelemek elhelyezkedését, a Google vívmánya azonban órák alatt előáll a legjobb megoldással.

A szoftverbe több mint 10 ezer chip-alaprajzot tápláltak be, ezek alapján készíti el a lehető legjobb tervezetet. Könnyedén le tudja modellezni, hogy melyek azok a kombinációk, amelyek működnek, és melyek azok, amelyek nem. Az emberek általában rendezetten, vonalakban helyezik el az alkatrészeket. A mesterséges intelligencia viszont egy szétszórtabb megközelítést alkalmaz. A Facebook vezető mesterséges intelligenciára szakosodott tudósa, Yann LeCun is méltatta a Google fejlesztését.

A Nature arról értekezett, hogy az új technológiai jelentősen felgyorsíthatja a microchip-gyártást. Ehhez viszont szükséges, hogy a Google ne fukarkodjon, és széles körűen biztosítsa a technológia rendelkezésre állását a gyártóknak.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!