Egy mesterséges intelligencia alapú szuperszámítógép illusztrációja, az Nvidia ilyen rendszert fog fejleszteni
Fotó: Shutterstock

Villantott az Nvidia: új szuperszámítógép és MI-chip érkezik

Az Nvidia chipgyártó olyan új félvezetőket és technológiákat jelentett be, amelyek állítása szerint új szintre emelik az egyre bonyolultabb mesterséges intelligencia (MI) algoritmusok számítási sebességét-írja a Reuters.


A jövő küszöbén

A vállalat megosztott néhány részletet az új grafikus chipjeiről (GPU), amelyek a mesterséges intelligencia-infrastruktúra magját fogják képezni. Egyebek között lerántotta a leplet H100 nevű chipjéről, valamint a Grace CPU Superchip nevű új processzorchipjéről is, amely a brit Arm félvezetőgyártó technológiáján alapul.

Az Nvidia emellett bejelentette új szuperszámítógépét, az „Eos”-t, amely állítása szerint a világ leggyorsabb mesterséges intelligencia-rendszere lesz. Az Eos várhatóan már idén megkezdi működését.

A gyártó tájékoztatása szerint az új technológiák hetekről napokra csökkentik az MI-modellek betanításához szükséges számítási időt.

Az adatközpontok mesterséges intelligencia-gyárakká válnak, amelyek adathegyeket dolgoznak fel és finomítanak az „intelligencia” létrehozása érdekében

– mondta Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója a cég MI-fejlesztői konferenciáján, ahol a H100 chipet az MI-infrastruktúra „motorjának” nevezte.

Éleződik a verseny

A TECHnalysis Research tanácsadó vezető elemzője, Bob O'Donnell szerint a legfrissebb bejelentések egyértelműen azt jelzik, hogy az Nvidia egyre komolyabb kihívást jelent az Intel és az AMD számára az adatközpontok és a felhőalapú szolgáltatások piacán.

Jelenleg az Intel az adatközpontok központi processzorainak legnagyobb gyártója, de mivel jövedelmező és gyorsan növekvő ágazatról van szó, ezért egyre nehezebb dolga lesz, ha meg akarja tartani piacvezető pozícióját.

Vlad Galabov, az Omdia kutatócég felhő- és adatközpont-kutatási vezetője azonban azt mondta, hogy aggályai vannak a H100 chip energiafogyasztásával kapcsolatban, ami végső soron gátolhatja a processzor széles körű piaci felhasználhatóságát.

Nagy tervek

Az Nvidia sajátos üzletpolitikát folytat, nyílt forráskódú szoftverei kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a világ vállalatai nagymértékben támaszkodnak a termékeire. A gyártó célja, hogy a jövőben növelje szoftverüzletéből származó bevételeit.

Az Nvidia pénzügyi igazgatója, Colette Kress elmondta, hogy a cég MI rendszereket támogató chipjeiben körülbelül ezer milliárd dolláros üzleti lehetőség rejlik.

Ha kíváncsi vagy, az Intel és az AMD hogyan próbálja uralma alá vonni a félvezetőpiacot, kattints IDE és IDE!

Ne hagyd ki!