Igaz, ilyen pozíciókra elsősorban amerikai cégek keresnek alkalmazottakat
Fotó: Shutterstock

Mesés, mérnöki fizetés járhat némi chatelésért

Mérnöki végzettség nélkül is dolgozhat valaki prompt engineering, azaz „azonnali tervezői” munkakörben a mesterséges intelligenciák fejlesztésén. Ráadásul ezekben a munkakörökben jellemzően mesés fizetés jár.


Célzott beszélgetésekkel is fejlesztik a mesterséges intelligenciákat

Több új munkakört is teremt a mesterséges intelligenciák (MI) megjelenése. Az egyik ilyen aprompt engineering (azonnali mérnöki munka/azonnali tervezés). Ehhez a fejlesztői munkához mérnöki végzettségre sincs szükség, viszont kimagasló fizetéssel járhat.

A prompt engineering munkakörben dolgozók feladata, hogy célzott beszélgetésekkel tanítsák a mesterséges intelligenciát például arra, a kommunikációjában mire hogyan reagáljon, és miként kövesse az irányelveket. Ehhez az alkalmazottnak utasításokat kell írnia és finomítania, vagyis gyakorlatilag chatelnie kell a programmal, így javítva az MI-modellek teljesítményét időben és minőségben.

Úgy tűnik, jelenleg hatalmas az igény ilyen alkalmazottakra. Például a kaliforniai székhelyű Anthropic MI-t fejlesztő startup évi 175-335 ezer dollár (durván 60-115 millió forint) közötti fizetéssel keres dolgozókat ezen pozícióra. A jelentkezőkkel szembeni elvárásaik között szakmai tapasztalat vagy mérnöki végzettség nem szerepel, azonban jól kell ismerniük a nagy nyelvi modelleket (LLM), például a Google Bardot és az OpenAI ChatGPT-t, valamint jónak kell lenniük rejtvények megoldásában.

A prompt engineering olyan, mint egy robotot megtanítana beszélni úgy, mint ahogyan a szavakat használjuk az egymással való kommunikációhoz

- idézi Michael Delcore MI-prompt mérnököt és frontend fejlesztőt a HVG.

A Bloomberg megjegyzi, mivel elsősorban nyelvi készségekre van szükség az interaktív mesterséges intelligencia használatához, ezért az ilyen állásokra jelentkezőknél gyakori, hogy angolból, történelemből vagy filozófiából szereztek diplomát.

Nemcsak új munkahelyeket teremt az MI

Közgazdászok szerint jelentős gazdasági növekedést eredményezhet a mesterséges intelligencia (MI) használatának az elterjedése a következő években világszerte. Azonban nemcsak új munkahelyek létrejöttét okozhatja: globálisan akár emberek százmilliói is elveszíthetik a munkájukat az MI térnyerése következtében.

Arra jutottak a Goldman Sachs kutatói, hogy a Chat GPT-hez hasonló, tartalom-előállításra is képes rendszerek átlagosan akár évi 7 százalékkal növelhetik a globális GDP-t a következő 10 évben. Azonban a mesterséges intelligencia jócskán átalakíthatja a munkaerőpiacot.

Az MI használatának az amerikai és európai elterjedése a munkahelyek negyedének az automatizációját jelentheti. Az átalakulás hatással lehet a nyugati országok munkahelyeinek nagyjából a kétharmadára. Az ő munkafolyamataiknak akár a felét is átveheti a mesterséges intelligencia.

Lesz egy durván 30 százalékos csoport (főleg fizikai és kültéri dolgozók) akiknek a munkakörét közvetlenül nem fogja érinteni a mesterséges intelligencia fejlődése a következő években. Azonban az ő munkájukra is hathatnak az mi-s automatizáció egyéb formái.

A dolgozók 7 százaléka tartozhat abba a csoportba, akik munkáját teljesen kiválthatja az MI. A Goldman Sachs szerint globálisan nagyjából 300 millió munkavállaló tartozhat ebbe a körbe.


The Conversation

Ne hagyd ki!