Szélsőséges időjárás, tengeri viharok, elszigeteltség és a munkáról még nem esett szó
Fotó: Shutterstock

Bevállalnál évi 41 millióért egy veszélyes melót a tengeren?

Skót partok közelében lévő tengeri olajfúrótoronyra keresnek munkaerőt a britek évi 43 millió forintnak megfelelő fontért. Napi 12 óra munka és 12 óra pihenés, viszont a világ egyik legveszélyesebb munkája.


Jól fizet a munka az olajfúrótornyokon, de igen veszélyes

Több mint évi 95 ezer fontért (körülbelül 41,3 millió forintért) toboroz munkaerőt egy álláshirdetés az Egyesült Királyságban. A skóciai Aberdeen közelében lévő tengeri fúrótoronyra keresnek munkatársakat - írja a brit Mirror.

A felvételt nyerteket 1-6 hónapra helyezik el egy földgáz- és kőolaj-kitermeléssel, mélytengeri fúrásokkal foglalkozó tornyon. A 12 órás műszakért 367 font (durván 160 ezer forint) az alapdíj. Ezt követően 12 óra szabadidő jár a dolgozóknak. A szabadság alatt napi 39 fontot (nagyjából 17 ezer forint) fizetnek, valamint egy hét betegbiztosítást kínálnak.

A sikeres állásinterjúhoz speciális képzések elvégzése szükséges. Az álláshirdetés nem árulja el, ki lesz a munkáltató, csak azt, hogy az energetikai piac egyik legnagyobb vállalata. Akit felvesznek kiválaszthatja, mikor fog kezdeni.

Egyébként az igen magas bér indokolt lehet, hiszen a tengeri fúrótornyokon a munkakörök a világ legveszélyesebbei közé tartoznak. A berendezések órákon át tartó üzemeltetése lelkileg és fizikailag is megterhelő. Emellett az alkalmazottaknak meg kell birkózniuk például a szélsőséges időjárással, a tengeri viharokkal és az elszigeteltséggel is.

Külföldön vállalnál munkát? Nem árt, ha alaposan átgondolod 

Ha külföldön talál valaki megfelelőnek tűnő munkahelyet, mielőtt elfogadná az állást, érdemes néhány szempontot átgondolnia. Jobb, ha pontosan utánajár, mit kínál a cég, amelyikhez tart. Például hozzájárulnak-e az utazás költségeihez, adnak-e lakhatási támogatást, milyen munkaidőben alkalmaznak, mennyi szabadnapot adnak? Emellett fontos tudni, elfogadja-e az érintett végzettségét a célország, illetve elegendő-e a nyelvtudása ahhoz, hogy ott éljen és dolgozzon az illető.

Nehezebb helyzetben lehetnek a családosok. Az ő döntéseik a párjukat és/vagy a gyerekeiket is érintik. Persze tengeri olajfúráson dolgozni más kategória, de amennyiben az egész család költözéséről szó van, általában érdemes feltenni a kérdést, vajon a párjuk találna-e megfelelő állást külföldön? Ha nemleges a válasz, akkor elegendő lesz-e egy ember fizetése mindannyiuknak? Meg kell vizsgálni azt is, van-e a településen megfelelő óvoda vagy iskola a kicsiknek. Emellett legalább a célország nyelvének az alapfokú ismerete szükséges ahhoz, hogy valaki odaköltözzön. Anélkül nem érdemes elindulni.


The Conversation

Ne hagyd ki!