Tudományos kutatások igazolták, hogy a nevetés nagyságrendekkel javítja a munkavállalók teljesítményét. Ráadásul még egészséges is. Nézzük, mit mondanak a tudósok!Az elmúlt évben elterjedt a home office. Bár számos ország enyhített a koronavírussal kapcsolatos korlátozásain, illetve egyre több vállat vezeti be a hibrid munkarendet, valószínűleg még hosszú évekig éltünk része marad a távmunka. Ez viszont azt jelenti, hogy egyre kevesebb időt fogunk tölteni a kollégákkal. Növekszik a világjáró digitális nomádok tábora, de a távmunkások túlnyomó többsége továbbra is egyedül, otthonában tölti munkaideje nagy részét. Hétköznapjainkból szépen-lassan kikopnak a közös ebédszünetek, a lelkizések és a kollégák ugratása. Így egyre kevesebb időt töltünk nevetéssel is. Ez viszont nem egészséges. A legfrissebb kutatások szerint egy jóízű nevetés nemcsak a kedvünkre, hanem a munkahelyi teljesítményünkre is jó hatást gyakorol.

A boldog ember jobban dolgozik

Daniel Sgroi, a Warwick-i Egyetem közgazdász professzora felvázolta a CNBC-nek, hogyan hat az agyra a nevetés. Elmondta, hogy a nevetés olyan hangulatnövelő neurotranszmittereket aktivál, mint a szerotonin vagy a dopamin. Ez azt jelenti, hogy amikor mosolyra húzódik a szánk, az agyunk neurális hálózata gyorsabb üzemmódra kapcsol, amelynek következtében megnő a koncentrációs képesség. Ez pedig egyenesen arányos a teljesítőképesség javulásával. A professzor hozzátette, hogy az erőltetett nevetésnél is kimutatható ez a jelenség, viszont jóval alacsonyabb hatásfokot eredményez, mint egy jóízű, őszinte kacagás. A professzor tudós ember lévén 2015-ben utána is járt ennek a feltevésnek. Kutatásából kiderült, hogy a megnevettetett emberek teljesítménye 12 százalékkal növekedett.

Sophie Scott, a University College London Kognitív Idegtudományi Intézetének igazgatója hozzátette, a nevetés csökkenti a szervezetünk adrenalin és a kortizol szintjét, amelyek a szorongásért és a stresszért felelősek. A nevetés hatására endorfin szabadul fel, amely végső soron természetes fájdalomcsillapítóként hat az emberi szervezetre. Az emberek ösztönösen az endorfinhoz kötik a társas kapcsolataik megszilárdítását, így egy közös nevetés a kollégákkal remek kapcsolódási pontokat biztosít.

Fontosabb, mint gondolnánk

Sabina Brennan idegtudós szerint a nevetés az emberek egyik legfontosabb eszköze a nehéz feladatok leküzdésére. Egyfajta védelmi mechanizmusként üzemel, amely segít feldolgozni a kellemetlen helyzeteket. Pontosan ezért van az, hogy sokszor olyan dolgokon nevetünk, amelyen nem igazán illene. A szakember ezért azt javasolja, hogy tartsunk magunknál egy vicces gyűjteményt, például a telefonunkon, és ha időnk engedi, lapozzunk bele, és nevessünk egy kicsit.

Daniel Sgroi és Sophie Scott professzorok is azt tanácsolják, hogy minden nap legalább egy pár percet szánjunk olyan tevékenységekre, amelyek megnevettetnek bennünket. Ez lehet egy bugyuta pár perces online játék is a kollégákkal, vagy egy vicces videó megnézése. Igazából mindegy, csak őszintén nevettessen meg minket.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!