Sokaknak fel is mondhatnak a munkahelyükön
Fotó: Shutterstock

Több mint 900 ezer magyar törheti a fejét munkahelyváltáson

A bizonytalan gazdasági környezet miatt jellemzően spórol a magyarországi lakosság. Nagyjából minden ötödik munkavállaló munkahelyváltáson törheti a fejét a jobb fizetés reményében. Emellett sokaknak fel is mondhatnak a munkahelyükön.


Spórolnak a magyarok

A Generali Biztosító friss, reprezentatív kutatásából kiderül, a magyarok nagyjából 51 százaléka bizakodó a 2023-as évvel kapcsolatban, amíg 49 százalék borúlátó. Leginkább a 18–39 év közöttiek és a vagyonosabbak optimisták.

A felmérés rámutat, nagyjából a lakosság ötöde tervezhet munkahelyváltást az idén a magasabb fizetés reményében. Egyébként a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több mint 4,7 millióan dolgoznak az országban, tehát akár 940 ezer ember is a felmondáson törheti a fejét.

A kutatás szerint sokan próbálnak spórolni a bizonytalan gazdasági környezetben. A válaszadók 36 százaléka tett valamilyen pénzügyi fogadalmat erre az évre, de a megkérdezettek 42 százaléka takarítana meg több pénzt. 40 százalékuk leginkább a felesleges termékek és szolgáltatások megvásárlásról mond le, negyedük a rezsijét próbálja csökkenteni, 15 százalék pedig a személygépkocsi-használatát fogja vissza.

A kutatás eredményei megerősítették, hogy a magyarok többsége számára fontos a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás. A pénzügyi stabilitás megteremtéséhez elengedhetetlen a rendszeres megtakarítás, legyen szó bármekkora összegről

- idézi Schaub Erikát, a Generali személybiztosításokért felelős igazgatósági tagját a vállalat közleménye.

El is küldhetnek jónéhány embert

Egyébként a következő hónapokban jónéhányan el is veszíthetik a munkájukat egy másik felmérés szerint. Az 508 vállalatvezető megkérdezésével készült reprezentatív kutatás alapján a magyarországi munkáltatók 32 százaléka tervezhet létszámleépítést, valamint 22 százalékuk munkaerőbővítést 2023 első negyedévében. Azonban arról, hogy tömegek kerülhetnek az utcára, nincs szó.

A piacon egyelőre nem érzékelhető tömeges elbocsátás. Ez csupán bizonyos területeken jellemző, egyes szakmákban ugyanakkor továbbra is munkaerőhiány van. Arra számítunk, hogy a munkaerőpiac dinamikája lelassul: mind a cégek, mind a munkavállalók kivárnak ahelyett, hogy új lehetőségek után néznének. A cégek oldalán továbbra is komoly bizonytalanság érzékelhető

- nyilatkozta Fehér Tamást, a felmérést végző ManpowerGroup magyarországi ügyvezető igazgatója januárban.

A szakember elmondta, hogy az ágazatokat vizsgálva a pénzügyi-, az ingatlan- és az IT-szektorokban várható nettó létszámbővítés. Az egészségügy és élettudományok, valamint az energia és közművek területén stagnálás valószínűsíthető az alkalmazottak számában. Máshol inkább létszámleépítésre lehet számítani, leginkább a kommunikációs szolgáltatásoknál, illetve az alapanyag- és feldolgozóiparban.

Ne hagyd ki!