Bizonyos szakmákban több a nagyivó

Brit kutatók (valódi kutatók, szaktekintélyek) összefüggést találtak bizonyos szakmák, munkakörök és az erős alkoholfogyasztás nagyobb valószínűsége között.


A viccet félretéve, a kapcsolatot a 40-69 éves korosztályban mutatták ki a Liverpooli Egyetem kutatói, akik a BMC Public Health című szaklap friss számában tették közzé a vizsgálat eredményeit.

A kutatás szerint az ipari és építőipari szakmunkák esetében a legvalószínűbb az összefüggés az erős alkoholfogyasztással, a diplomás foglalkozások - egyebek között orvos, tanár - esetében kevésbé valószínű a kapcsolat. Az Egyesült Királyságban a kocsmárosok és vendéglősök, a kőművesek és az ipari takarítók munkaköre függött össze az erős alkoholfogyasztás legnagyobb esélyével. A leglazább összefüggést a lelkészek, a fizikusok, a geológusok, a meteorológusok és az orvosok esetében találták.

Ennyit ittak a nagyivók

A nőknél az számított erős fogyasztónak, aki hetente több mint 35 egységnyi, a férfiaknál, aki heti 50 egységnyi alkoholnál többet ivott. Egy egységnek Nagy-Britanniában 10 milliliter (8 gramm) tiszta alkohol számít. A kutatók azt is megállapították, hogy a foglalkozás és az erős alkoholfogyasztás összefüggése eltérő a nők és a férfiak esetében. Az ipari vagy építőipari szakmunkák a férfiaknál kapcsolódtak az erős alkoholfogyasztás valószínűségéhez, a nőknél a vezetői-menedzseri munkakörök. Vagyis végeredményben egy összetett, soktényezős jelenségről beszélünk.

A foglalkozás és az alkoholfogyasztás kapcsolatát a brit Biobank egészségügyi adatbázis 2006 és 2010 között toborzott résztvevői közül 100 817 felnőttön vizsgálták, átlagéletkoruk 55 év volt.


Ne hagyd ki!