A Microsoft logója
Fotó: Shutterstock

Windows 10-est használsz? Kapsz némi haladékot

Az Opatch platformján keresztül legalább 2030-ig kap biztonsági javításokat a Windows 10, így a felhasználók nyernek pár év haladékot, amennyiben nem szeretnének, vagy nincs lehetőségük Windows 11-re váltani, írja a hwsw.hu informatikai szakportál.


A Windows 10 támogatási ciklusának végéhez közeledve a Microsoft mindent megtesz, hogy újabb kampányokban népszerűsítse a Windows 11-et, közeleg a 2025. október 14-re tervezett kivezetés. A határidő után a Windows ezen régebbi verziója nem kap többé ingyenes szoftverfrissítéseket a Windows Update szolgáltatástól, emellett sem technikai támogatást, sem biztonsági javításokat sem kap a Microsofttól.

A redmondi szoftvercég eddig csak szervezetek számára kínált fizetős biztonsági javításokat a határidő után, a Windows 10 esetében azonban bárki, tehát már a magánszemélyek is naprakészen tarthatják a régebbi operációs rendszert éves licencek útján egészen 2028-ig - jelentette be a cég tavaly év végén. Azt azonban még mindig nem tudni, hogy a magánszemélyek számára mennyibe fognak kerülni az utólagos, kiterjesztett támogatási időszakban elérhető javítások.

Az ACROS Security biztonsági cég bejelentette, hogy a nem hivatalos mikropatcheket kínáló Opatch szolgáltatáson keresztül egy ideig még kvázi lélegeztetőgépen tartja a Windows 10-et, a Windows 10 támogatásának jövő évi megszűnését követően még legalább 5 évig fog foltokat közzétenni a rendszerhez, ami két év haladékot jelent a felhasználóknak, írja a szakportál.

Így a rendszer egészen 2030-ig kap javításokat, igaz nem a Microsofttól. Hozzá kell tenni, hogy az Opatch szolgáltatása azon felül, hogy nem hivatalos forrás, éves előfizetéses rendszerben teszi elérhetővé az úgynevezett mikrofoltokat. A személyes felhasználásra kínált csomag évente 24,95 euróba kerül, míg az üzleti szint némileg drágább, már 34,95 euró.


Ne hagyd ki!