Lassan leáldozik az operációs rendszernek
Fotó: Shutterstock

Már szervezi a Windows 10 temetését a Microsoft

Lassan, de biztosan halad előre az a folyamat, mely végén teljesen megszűnteti a Windows 10 támogatását a Microsoft. A napokban fontos tájékoztatást adott ki a cégóriás az operációs rendszer közelgő végnapjaival kapcsolatban.


Újabb szöget vert a Windows 10 koporsójába a Microsoft

Halad tovább a Windows 10 nyugdíjazásának folyamata: új weboldalt hozott létre a felhasználók tájékoztatásához a szoftver közelgő megszűnéséről a Microsoft.

Az operációs rendszer támogatása 2025. október 14-én ér véget. Ez alól kivételt jelentenek a techóriás egyes fizetős ügyfelei, akiknek további, maximum három évig biztosít biztonsági frissítéseket a vállalat.

A PCFórum megjegyzi, a cég arra ösztönzi a felhasználóit, váltsanak a Windows 11-re. Azonban ez sokaknak nem lehetséges a modernebb operációs rendszer jelentős hardverkövetelményei miatt.

Hozzáteszik, a 10-es rendszer támogatásának megszűnése miatt többen megszabadulhatnak a PC-jüktől is. Sőt, az előzetes kalkulációk szerint ez sosem látott számítógép-kidobási hullámot idézhet elő a világban.

Parányira tömörítették a Windows 11-et

Egy másik érdekesség a Windows-ról: száz megabájtba sűrítette egy NTDEV néven ismert programozó a Windows 11-et. Ez a legkisebb méret, amekkorára valaha sikerült "összenyomni" a 2021-ben debütált programot. Az operációs rendszer miniverzióját Tiny11 névre keresztelték.

A bravúrhoz meg kellett szabadulnia néhány megszokott windows-os dologtól, például a grafikus felülettől. Ezért mindössze egy, a régi DOS-éhoz hasonló kezelőfelületen, szöveges utasításokkal használható a program. Azonban az op rendszer lényegi részei megmaradtak, csupán az irányítása vált körülményesebbé.

A Tiny11 annyira kicsi lett, hogy NTDEV egy videokártyán is képes volt elindítani. Ez azért is érdekes, mert a Microsoft meglehetősen nagy gépigényűre tervezte a 11-es rendszert.

Részben ezzel magyarázzák, hogy mindmáig sokkal többen használják a jól bevált 10-est. A Statcounter adatai alapján a Windows 10-et a windows-os gépek 67,3 százalékán futtatták idén februárban. Ezzel szemben a 11-est csupán a 28,2 százalékukon.

Ne hagyd ki!