A Yahoo a feltámadásban bízik

A Verizon telekommunikációs társaság több mint 50 százalékos veszteséggel, 5 milliárd dollárért eladta a Yahoo-t és az AOL-t. Az új tulajdonos az Apollo Global Management privát befektetési alapkezelő-írja a Business Insider.


Az America Online (AOL) internetszolgáltatót 2015-ben vette meg a Verizon 4,4 milliárd dollárért. Ehhez egy évvel később hozzácsapta az egykor szebb napokat is megélt Yahoo-t, akkoriban 4,5 milliárd dollárért. Hogy tisztán lássuk a képet, 1994 környékén a Yahoo piacvezető volt az internetes keresőmotorok világában, értékét ebben az időszakban 100 milliárd dollárra pozícionálták. Az AOL pedig a 90-es évek Amerikájának legnépszerűbb internetszolgáltatója volt. Birodalmak felemelkednek és elbuknak, de néha visszatérhet a korábbi dicsfény. Bár többen is próbálkoztak már vele, az Apollo Global Management bízik abban, hogy nekik most valóban sikerülni fog a művelet.

Új horizontok

A vásárlás eredményeképp az AOL és a Yahoo egy vállalattá egyesül, ami egységesen a Yahoo nevet fogja viselni. A Verizon eladta a hirdetéstechnológiai üzletágát is, viszont cserébe a leendő médiavállalatban 10 százalékos részesedéshez jutott. Az alku alapján az Apollo az alábbi üzletágakat is megkapja:

  • Engadget
  • TechCrunch
  • Yahoo Finance
  • Yahoo mail
  • Yahoo portál kezdőoldala

És mindezt megkoronázva az AOL betárcsázós internetes ügyfélköre is az Apollohoz kerül 2021 második felében.

Mindez azt jelzi, hogy a Verizon telekommunikációs társaság végleg kivonul a média világából. Évek óta küszködik a cég a piacon, 2018-ban például a szóban forgó két üzletág összesen több mint 5 millió dolláros (1,5 milliárd forint) veszteségeket eredményezett a vállalatnak. 2020-ban a Huffington Post-ot is továbbadták a BuzzFeed-nek. A Verizon ezektől függetlenül számos médiavállalatban részvényesként továbbra is jelen lesz.

Sáros a főnök

Az Apollo Global Management milliárdos vezérigazgatója, Leon Black az év elején lemondott a pozíciójáról, miután szárnya kaptak a hírek, hogy pénzügyi kapcsolatban volt az emberkereskedelemmel és kiskorúak megrontásával vádolt amerikai üzletemberrel, Jeffrey Epsteinnel. Egy nyomozás feltárta, hogy Leon Black öt év alatt közel 150 millió dollárt fizetett a néhai üzletembernek. A vizsgálati jelentés szerint az Epsteinnek folyósított kifizetések "a bizalomra a vagyontervezésre, az adókra, a jótékonyságra és a Családi Iroda működésével kapcsolatos kérdésekre irányultak". Egy ideig még elnökségi tag maradt a Leon Black, de végül március végén erről a pozícióról is lemondott.


Ne hagyd ki!