Fokozódik a verseny a videó-konferenciás szolgáltatói piacon
Fotó: Shutterstock

Szintet lép a Microsoft Teams és a Zoom

Új alapokra helyezték a fejlesztői a Teams kollaborációs platform windowsos változatát. A Microsoft szerint úgy lett letisztultabb és gyorsabb, hogy ezentúl kevesebb erőforrást igényel. Mellettük jelentős fejlesztésen megy keresztül a Zoom is.


Megújul a Microsoft Teams

Már elérhető a windowsosMicrosoft Teams kollaborációs platform legújabb verziója. A fejlesztők szerint a megújult kliens sokkal gazdaságosabban bánik az erőforrásokkal, valamint átalakították a felhasználói interfészt is.

A Teams új, 2-es verziói szinte teljesen React- és Edge Webwiew2-re épülnek. Emiatt akár 50 százalékkal kevesebb memóriát foglalhat el a kliens a futása közben, valamint kevésbé dolgoztathatja meg a processzort is.

A hwsw szerint volt honnan fejlődnie a Teams-nek. A kliens működését több kritika érte, hiszen a szoftver használata gyakran okozott fejfájást a régebbi, kisebb teljesítményű noteszgépeket használóknak. A 2.0-s kiadás ezeken a gépeken is gyorsabban indulhat, és a működése is kevesebb teljesítmény-problémával járhat a meetingeken.

Az új Teams előzetes verzióját egyes vállalati előfizetéssel rendelkező ügyfelek próbálhatják ki. Ők, ha valamilyen problémát érzékelnek a 2.0 használatakor, egyszerűen visszaválthatnak a régebbi verzióra.

Szintet léphet a Zoom is

Új utakat kereshet a boldoguláshoz a kaliforniai székhelyű Zoom Video Communications vállalat is a videó-konferenciás szolgáltatásain túl. A koronavírus időszakában az IT-piac hatalmas sztárja volt a Zoom kommunikációs applikáció, azonban a pandémia lecsengésével hanyatlani kezdett a népszerűsége.

A platformjuk bővítése lényegében a Zoom túlélésének az egyetlen esélye lehet, miután megcsappant iránta a felhasználói és a befektetői lelkesedés. Ennek legfőbb oka, hogy manapság a két nagy versenytársa, a Microsoft és a Google is sokat fejlesztettek a hasonló kommunikációs szolgáltatásaikon.

A Zoom IQ jelenleg is tud például fejezeteket és kiemeléseket készíteni a felvétel funkcióval rögzített értekezletekhez. Azonban a jövőben megkérhetjük a mesterséges asszisztenst arra, foglalja össze, mit mulasztottunk el, ha késve csatlakozunk egy online megbeszéléshez – írja a Rakéta. Ezen kívül áprilistól - először egy szűkebb felhasználói körnek – elérhető lesz a mesterséges intelligenciával létrehozott üzenet- és email-piszkozat lehetősége is.

Egyéb, nem mi-s megoldásokkal is bővül a Zoom a cég bejelentése szerint. Ilyenek például a Naptár és a Mail alkalmazások, amelyekkel közvetlenül a Zoomból elérhetők lesznek az e-mailek és az időbeosztás, hiszen összekapcsolódhat a Gmail vagy a Microsoft 365 fiókkal.

Továbbá új funkció a Huddles, amellyel gyors videohívás kezdeményezhető. Ez ahhoz lehet hasonlatos, minta amikor a munkahelyen a szomszéd asztalnál ülőtől személyesen és hirtelen kérdez valamit az ember.

Ne hagyd ki!