Az árstopok rendszere teljesítette küldetését
Fotó: Shutterstock

Nagy Márton: előbb-utóbb ki kell vezetni az ársapkákat

Az árstopok betöltötték szerepüket, de ezek átmeneti nehézségek kezelésére valók, most már egyre drágább a fenntartásuk - mondta el a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.


Az ársapkákkal kapcsolatban elmondta: azért léptették őket életbe, mert ársokk érte a gazdaságot. Ez azonban a háborúval egyre nagyobb lett. Az intézkedés jó volt, amíg átmeneti volt a helyzet, de ha állandóvá válik, akkor nem fenntartható. Személy szerint azt gondolja, hogy betöltötték a szerepüket.

Az infláció és a fenntarthatóság oldaláról kell mérlegelni az intézkedések fenntarthatóságát, illetve azt is figyelni kell, hogy a megfelelő mennyiségű import is beérkezzen az országba

- mondta a miniszter az ársapkákkal és konkrétan az üzemanyagárak maximalizálásával kapcsolatban.

A cél, hogy az energiavészhelyzetből lehető leggyorsabban kikerüljön az ország. Az energia árán keresztül határozódik meg a növekedés és az infláció, a növekvő energiaárak fűtik az inflációt. Moszkvai útjáról kevés részletet árult el Nagy Márton. Annyi kiderült, hogy Szijjártó Péterhez hasonlóan ő is gázügyben járt Oroszországban.

Fontos, hogy legyen gáz, megfelelő gáz legyen, és az ára megfelelő legyen. Ezen feltételek mentén tárgyaltam, de várni kell még pár hetet, hogy lássuk, el tudtunk-e érni valamit. A politikának a politikával kell tárgyalnia, a Gazprommal rendes munkarendben az MVM tárgyal

- mondta, hozzátéve, hogy a jelenlegi egy jó gázszerződés, de ha változnak a körülmények, akkor ahhoz lehet igazítani új feltételeket.

A finomítói kapacitások kapcsán elmondta: nyersanyagot be tudunk hozni, a kérdés az, hogy azt tudjuk-e finomítani. A pozsonyi finomító visszaállt a munkába, Százhalombatta is vissza fog várhatóan - ám a megugró kereslet és az európai gázolajhiány miatt a probléma (hiány) tartósabb lesz, mint gondoltuk.

2021-ben egyébként az ország nettó energiaimportja a GDP 4 százaléka volt, 2022-ben viszont akár 8-10 százalék is lehet, ami több milliárd eurós plusz tételt jelent. Ezt az arányt csak a fogyasztáscsökkenés mérsékelheti.


Ne hagyd ki!