Gyármentő programot indít a kormány a vállalatok energiahatékonyságának javítására
Fotó: Shutterstock

Indul a 150 milliárdos gyármentő program, ezek a feltételei

A kormány a program első körében 150 milliárd forint összértékű támogatást nyújta nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.


A miniszter azt mondta, az ukrajnai háború és a szankciós válaszok miatt súlyos recesszió felé rohan az európai gazdaság, ami a közös piac miatt jelentős kihatással van Magyarországra is. Nekünk, magyaroknak természetesen az a célunk, hogy ebből kimaradjunk - fogalmazott, hozzátéve, hogy ennek érdekében segítséget kell nyújtani a magyarországi vállalatoknak, hogy egyrészt fenn tudják tartani működésüket, másrészt tudják növelni a kapacitásaikat.

Ma a vállalatok legnagyobb ellensége az energiaárak rendkívüli növekedése, ami a kudarcot vallott brüsszeli szankciós politika egyik egyenes következménye sajnos

Szijjártó Péter közölte, hogy a meghirdetett, november 2-án induló gyármentő program keretében elő fogják segíteni a sikerrel pályázó cégek energiahatékonysági fejlesztéseit, Budapesten 30 százalékos, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással.


  • Azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek minimum 200 millió forintos fejlesztés keretében bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek vagy bármely más módon növelik az energiahatékonyságukat, s ezáltal csökkentik az energiaköltségeiket.
  • A legmagasabb támogatási összeg hatmilliárd forint, a program összértéke az első körben 150 milliárd forint.
  • A programot a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó beruházásösztönzési ügynökség fogja koordinálni, amely a koronavírus-járvány hatásainak csillapítása érdekében meghirdetett, sikeresnek bizonyult támogatási programot is végrehajtotta.

Ne hagyd ki!