cserépkályha

Életveszélyes, ha YouTube-videók alapján építesz kályhát

Az egyre magasabb energiaáraknak és a fokozódó inflációnak óriási hatása van a magyar háztartásokra. Sokan megpróbálnak praktikus és költséghatékony módszerekhez folyamodni, hogy csökkentsék kiadásaikat. De akadnak olyanok is, aki a lehetetlentől sem riadnak vissza: nekiállnak cserépkályhát építeni YouTube-videók alapján, ami nem csak őrültség, de rendkívül veszélyes is.


Isten ments, hogy a cserépkályhát ördögtől való dolognak állítsuk be, hiszen számos előnye van a többi fűtési módhoz képest. Független minden közműrendszertől, nem hűl le gyorsan a helyiség, ráadásul, hangulatos lakásdísz is.

A több száz éves történelemmel rendelkező fűtőtest remek opció a téli szezonban, de kizárólag szakemberek engedélyeztetésével, törvényes úton lehet cserépkályhát üzemeltetni. A legtöbb ingatlannál engedély szükséges, amit a katasztrófavédelmi hatóság állít ki.

Az árakban nagy a szórás, de a gázfogyasztásunkat akár harmadára is csökkenthetjük cserépkályhával. Ez a ház nagyságától és a szigeteléstől is függ.

Cserépkályhát nem lehet csak úgy összetákolni az otthonunkban, ez pedig ideális esetben a legtöbb ember fejében meg se fordul. Ennek ellenére számtalan olyan esettel találkoztak már a mesteremberek, amikor valaki különféle videók alapján, önállóan próbálta megépíteni saját kályháját.

Az évtizedek alatt számtalan cserépkályhát építettem, ennek alapján ki merem jelenteni, hogy cserépkályhát építeni nemcsak, hogy nem lehet, de tilos is. Tudomásul kell venni, hogy kályhacsempéket nem tud senki magának gyártani, amennyiben valahol vesz kályhacsempét (újat vagy bontottat), akkor se álljon neki senki kályhát építeni saját maga. Interneten ellesett kályhaépítésekből még jó nem származott. Életveszélyes.

nyilatkozta a Hellovidéknek Trenyik András, kályhamester.

Ne hagyd ki!