Kijöttek a részletek a magyar-orosz halasztott fizetési egyezségről, főszerepben a Gazprom és az MVM
Fotó: Shutterstock

Itt vannak a részletek a Gazprommal kötött magyar egyezségről

Ahogyan arról a Haszon.hu is beszámolt, az MVM a napokban megállapodott a Gazprom orosz óriáscéggel az orosz gázszállítások halasztott fizetéséről. Az amerikai Bloomberg gazdasági hírügynökség most meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közzétette a megegyezés részleteit.


A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport. A halasztott fizetéssel a társaság finanszírozásának optimalizálása a cél: a lehetőség szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát. A közleményben kiemelték: a bizonytalanságokkal teli energiaveszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

Körülbelül 1,9 milliárd eurós gázszámla rendezésére kap haladékot a magyar állam a Gazpromtól

– írja a Bloomberg.

Mindez nem lesz ingyen: a magyar államadósságra szeptember közepén vonatkozó 3,5 százalékos kamatot számol majd fel a Gazprom. A törlesztés pedig több részletben zajlik majd: az összeg ötödét az első évben, majd további 40-40 százalékot a következő két évben rendezi a magyar állam.

A Bloomberg úgy számolt, hogy Magyarországnak az idei fűtési szezonban legalább 4 milliárd eurós lesz a gázszámlája, de ebben még nincs benne az 1,9 milliárd eurós halasztás.A hírügynökség értékelése egybecseng az MVM-ével: a halasztott fizetés lehetősége enyhítheti a rendkívül feszített magyar költségvetés terheit. Magyar előrejelzések szerint idén várhatóan 19 milliárd dollárnyi kiadást jelent majd az országnak a gáz- és olajimport, ami majdnem ötszöröse a 2019-ben erre költött 4 milliárd dollárnak.


Ne hagyd ki!