Indul a pályázat két hazai gázerőmű megépítésére
Fotó: Shutterstock

Orbán bemondta, már indulnak is a pályázatok gázerőművekre

Nyílt, feltételes közbeszerzéseket indít el az MVM Csoport kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére Tiszaújvárosban és Visontán, derül ki az MVM hétfői közleményéből. A Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyén összesen 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet.


Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara múlt heti gazdasági évnyitóján jelentette be, gázerőműveket fogunk építeni azért, hogy kiszolgáljuk a nagy ipari központokat. (Arról éles politikai és szakértői vita is kialakult, hogy ez a lépés erősíti vagy gyengíti Magyarország energetikai függetlenését. A szerk.)

A tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként maximum 500 megawatt teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 megawatt teljesítményű blokk létesül. A fejlesztésekben a környezetvédelmi előírásoknak teljeskörűen eleget téve, ésszerűen hasznosulnak már meglévő infrastruktúrák, írja az MVM. Így például a tiszaújvárosi építkezés barnamezős beruházásban, egy működésből korábban kivont, olaj-földgáz tüzelésű erőmű telephelyén valósul meg. A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok időigénye várhatóan 3–3,5 év.

A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 gigawattóra villamos energiát termelhet majd. Az MVM Csoport a közlemény szerint 800 megawatt új, korszerű szabályozó-kapacitással járul hozzá a hazai villamos energia rendszer stabilitásának megőrzéséhez.

Az MVM kitér arra, hogy a kombinált ciklusú gázturbinás (ún. CCGT) erőművek előnyei, hogy viszonylag gyorsan megépíthetők, hatásfokuk kiemelkedően magas, fajlagos szén-dioxid-kibocsátásuk alacsony, teljesítményük a pillanatnyi fogyasztáshoz igazodva szabályozható. Az időjárásfüggő megújulók széles körű hasznosításához megfelelő mennyiségű kiegyenlítő kapacitás is szükséges. A tervezett blokkok több ezer megawatt napelemes kapacitás rendszerbe kapcsolását alapozzák meg, és bizonyos arányban alkalmasak lesznek hidrogén tüzelésére is.


Ne hagyd ki!