A gázfűtést váltották ki termálvízzel
Fotó: Shutterstock

Ebben a zalai épületben gyógyvízzel oldották meg a fűtést

Saját költségvetésből épített ki geotermikus energiahálózatot a Zalakarosi Fürdő. Így a saját gyógyvizük is a segítségükre lesz az épületeik fűtésében. Igaz, nem volt olcsó a beruházás, viszont általa kiváltható a gázfűtés.


Saját gyógyvizére épül a Zalakarosi Fürdő új fűtőrendszere

Az itt feltörő víz milliókat gyógyított meg. És most energiát nyerünk belőle, gázenergiát váltunk ki vele. Nyilván ez csak az első, de az egyik legnagyobb lépés ezen az úton, hiszen a következő tervünk egy geotermikus erőmű létrehozása. Előnye például a környezetbarát működés, az állandó rendelkezésre állás, s az energiafogyasztás és a kibocsátás csökkentése is ide sorolható

- nyilatkozta Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere a helyi fürdő új fűtőrendszerének átadásakor.

Az energiaárak növekedése arra ösztönözte a Zalakarosi Fürdőt, hogy fejlessze a fűtési rendszerét. Úgy döntöttek, a földgáz kiváltására az egyik termálkútjuk vizét használják fel. Ott 2 kilométer mélyről érkezik a felszínre a végül 85-90 Celsius-fokos termálvíz. Egy hőcserélőn keresztül lágy víz kering az új rendszerükben, azt csatlakoztatják a kazánhoz, így biztosítva a fűtést. A technológiával 200-250 ezer köbméter gázt válthatnak ki évente.

A begyűrűzött energiaválság megoldása a fosszilis energiáktól való függetlenedésben rejlik. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent, vele született újjá és vált hatékonyságában is kiemelkedővé a Zalakarosi Fürdő. A kornak megfelelő fenntarthatóbb, környezettudatosabb rendszer segíti eztán a fürdő működését

- idézi Végh Andort, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatóját a Zaol.

Elapad a híres magyar gyógyvízforrás?

Azonban nemcsak jó hírek érkeztek a hazai gyógyvizes területekről az elmúlt napokban. Négy darab gyógyvizes kutat tartanak számom Tiszajenőn. Az azokból származó, Mira néven is ismert vizet fürdéshez nem, viszont ivókúrákhoz használják. A helyi gyógyvíz nátriumszulfátot (glaubersót) tartalmaz, valamint konyhasóban és magnéziumszulfátban (keserűsó) is gazdag. Enyhe hashajtó, béltisztító hatású, részben emiatt alkalmazzák fogyókúrákhoz is. Közvetetten segtíhet csökkenteni az elhízás mellékhatásaként jelentkező cukorbetegség tüneteit, valamint hozzájárulhat a magas vérzsírszint csökkentéséhez.

Azonban bajban van a nagy múltú tiszajenői gyógyvíz. Az utóbbi időben tízről ötre csökkentették a helyi palackozóüzemben dolgozók számát, miután a palackozást áthelyezték egy parádsasvári üzembe.

A vízforgalmazó cég szerint a leépítés egyik oka, hogy csökkent a kereslet a Mira termékekre. Annyi alkalmazottat hagytak Tiszajenőn, amennyi a vízkinyerésnél és a szállításnál szükséges. Viszont más probléma is felmerült a gyógyvízzel kapcsolatban, mégpedig a csapadékhiány.

Tudni kell, hogy a Mira vizet alig pár méteres mélységből hozzuk felszínre, amely az agyagos földből kioldódó ásványi sókkal dúsítottak, ez teszi a vizet gyógyhatásúvá. Nos, ha nincs eső, nincsen Mira gyógyvíz sem. Kiapadóban van a terület ilyen tekintetben

- idéztük a cég egyik vezetőjét.

Ne hagyd ki!