A rezsiharc csodafegyverei lehetnek a jövőben?
Fotó: Shutterstock

8 ok, amiért a jövő nagy nyertesei lehetnek a hőszivattyúk

Energetikai és fenntarthatósági előnyeik miatt Magyarországon is egyre elterjedtebbek a hőszivattyúk. Mutatunk nyolc érvet, amelyek a rezsiharc csodafegyverévé tehetik a hőszivattyús fűtési rendszereket.


Nyolc érv a hőszivattyúk mellett

Napjaink nemzetközi energetikai problémái miatt egyre gyakrabban kerül szóba a hőszivattyúk alkalmazása. Mutatunk nyolc érvet, amelyek ezen megoldások mellett szólnak.

1. Egyszerű telepítés: Levegő-víz hőszivattyú meglehetősen könnyen telepíthető, hosszas engedélyeztetés nélkül – írja az EU-Solar.

2. Régebbi házaknál is alkalmazható: A hőszivattyú általában meglévő fűtési rendszerhez is csatlakoztatható, ezért régebbi ingatlanoknál is megfontolandó választás.

3. Nemcsak fűtésre használható: Melegvíz előállítására is alkalmas, valamint egy fan coil berendezéssel nyáron megoldhatja az ingatlan hűtését.

4. Radiátorral együtt is működik: Bizonyos esetekben magasabb hőfokon, nagyobb felületű fűtőtestekkel, radiátorokkal is alkalmazható a hőszivattyú. Azonban a modern padlófűtési technológiával párosulva hatékonyabb lehet.

5. Hideg időben is hatékony: A levegő-víz hőszivattyúk hatékonysága hideg időben sem csökken jelentősen. A legújabb rendszerek akár -28 Celsius fokig jól működnek és biztosítják a kellő hőt.

6. Csökkentheti a rezsit: A hőszivattyúk működéséhez villamos energia szükséges, de a megnövekedett áramköltségek ellenére is csökkentheti a rezsiköltséget.

7. Nem hangos: A mérések szerint a korszerű hőszivattyúk alig hangosabbak, mint egy átlagos hűtőszekrény.

8. Kombinálható napelemrendszerrel: A levegő-víz hőszivattyú és a napelemrendszer jól kiegészítik egymást. A kombinációjukat a különösen alacsony rezsiköltségek és környezetvédelmi szempontok is indokolhatják.

Nagyhatalom lehetnénk geotermikus energiából

Az egyik legkevésbé kihasznált energiaforrásunk a földhő, pedig Magyarország akár nagyhatalom is lehetne a felhasználásában. Hasznosítása elengedhetetlen lehet a vállalt klímasemlegességi céljaink eléréséhez, valamint a gázfüggőségünk csökkentéséhez. A földkéreg geotermikus energiája korlátlan és nagyon olcsó energiaforrás. Ráadásul hazánk különleges adottságai miatt a földkéregben lefelé haladva a világátlagnál nagyjából kétszer gyorsabban emelkedik a hőmérséklet.

Az energiaárak jelenlegi elszállása is hozzájárul ahhoz, hogy a geotermikus hőre most nagyon nagy a kereslet

– nyilatkozta Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

A geotermikus energiának azonban hátránya is van: mivel hőenergiáról van szó, nem szállítható nagy távolságokra, ezért csak regionálisan felhasználható.


Ne hagyd ki!