Rozsdás kerti csap közelről
Fotó: unsplash

Saját kútból locsolsz? Ezt jobb, ha tudod!

Idén januártól a kisebb, talajvizet kitermelő, öntözésre használt kutakat be kell jelenteni a Nemzeti Földügyi Központnál. Amennyiben a már meglévő kút vízjogi engedélyhez kötött, az engedélyt díjmentesen és bírság nélkül lehet megszerezni egészen 2023 végéig.


​Az új szabályok

A január 1-jétől érvényes rendelkezések szerint a jövőben nem szükséges vízjogi engedély olyan mezőgazdasági kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez, amely 50 méternél nem mélyebb, kizárólag mezőgazdasági öntözési célt szolgál, és nem érint ivóvíz-bázisokat, karszt- vagy rétegvíz-készletet. Fontos azonban tudni, hogy ezeket a kutakat is be kell jelenteni hatósági nyilvántartásba, a kinyert víz mennyiségét pedig digitális kútvízmérővel kell nyomon követni. Amennyiben vízjogi engedély nélkül épült egy kút, arra fennmaradási engedélyt kell kérni. A díjmentes, és az időszakon belül bírság nélkül elvégezhető eljárás határidejét az új szabályok 2023 végére tolták ki. A további kiskapuk elkerülése érdekében azonban a rendelkezés csak a 2020. július 1-je előtt létesített kutakra vonatkozik.

​Ismered a kutadat?

A becslések szerint az elmúlt évtizedekben öntözési céllal országszerte több tízezer kutat fúrtak illegálisan. A legtöbben ugyanis nem vállalták a jogszerű, ám meglehetősen bonyolult és drága megoldást. A rendelkezés tehát elég sok embert érint, ám ők a jelek szerint meglehetősen tanácstalanok. Az Agroinform.hu által mintegy 2500 válaszadó bevonásával elvégzett felmérésből az derül ki, hogy a tulajdonukban lévő kutak 64 százaléka 2000 előtt készült. Ennek is köszönhető, hogy a kutak tulajdonosai sokszor nem rendelkeznek olyan alapvető adatokkal sem, hogy az adott kút milyen anyagból készült, milyen vízkészletet használ, milyen mélyen található. A felmérésben részt vevők 33 százaléka például nincsen tisztában azzal, hogy talaj- vagy rétegvizet használ-e?

​Öntözésre használják

A beérkező válaszok alapján a kutak vizét 83 százalékban konyhakert-öntözésre és háztáji állattartás során használják fel. Nyolc százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy kútjuk ivóvizet ad. Vízminőségmérést mindössze a válaszadók 11 százaléka végeztetett. Az elvégzett tesztek 43 százaléka ivóvíz, míg 57 százaléka öntözővíz minősítést eredményezett. Az Agroinform.hu felmérése az éghajlat-változással együtt járó talajvíz-csökkenés jeleire is rákérdezett. A válaszadók 28 százaléka jelezte azt vissza, hogy az utóbbi években csökkent a kútjának vízhozama. 11 százalék a korábbinál sokkal kevesebb vizet tud csupán kinyerni, további 17 százaléknak elsősorban aszályosabb időszakokban kell odafigyelnie a kivett víz mennyiségére.


Ne hagyd ki!