A magyarok 1000 forintos benzinárnál tennék le a kocsit, ez a lélektani határ
Fotó: Shutterstock

Ezer forintos benzinár a magyaroknál a lélektani határ

Egy friss kutatás szerint az emberek akkor sem mondanának le az autózásról, ha megszűnne a hatósági ár, de azért van egy határ.


A magyarok csaknem 60 százaléka számít ősszel magasabb áram- és gázszámlára, miközben egy átlagos jövedelmű háztartás csupán havi 3–3 ezer forintot tudna erre pluszban kigazdálkodni – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.

Közben emelkedik azoknak az aránya, akik az anyagi helyzetük romlására számítanak idén. Júliusban már a magyarok 59 százaléka látta úgy, hogy 2021-hez képest pénzügyi lehetőségei jelentősen szűkülnek, többen, mint a koronavírus-járvány első hullámában

Bár az infláció és az energiaválság miatt mindenkinek takarékoskodnia kell, a válaszadók többsége ragaszkodik az autózáshoz. Kétharmaduk (68 százalékuk) akkor sem változtatna jelentősen tankolási szokásain, ha megszűnne a hatósági üzemanyagár, mert az autó kell a nagybevásárláshoz, a munkába járáshoz és a vidéki utazásokhoz is. A kutatás szerint a megfizethetetlen lélektani határ a literenkénti 1000 forintos üzemanyagár lenne.

Más területen is ragaszkodnak a magyarok az eddig megszokott életmódjukhoz: kávéra és fixáras kábeltévé-előfizetésre továbbra is költenének, előbbiről a háztartások közel fele, utóbbiról 64 százaléka nem mondana le.

A háztartásokra az élelmiszerárak emelkedése mér komoly csapást. Ha a következő hónapokban is az eddig megszokott termékeket szeretnék venni, akkor a megkérdezettek szerint havonta átlagosan további 100 ezer forinttal kell kiegészíteni a konyhapénzt.


Ne hagyd ki!