Gázóra
Fotó: Shutterstock

Nagyon magas lett a gázszámlád? Ezt tudod tenni!

Az MVM külön elbírálás nélkül 12 havi részletfizetést kínál azoknak, akiknek a rezsicsökkentett sávhatár feletti többletfogyasztásukról szóló, magasabb összegű, szabályos számlák befizetése most megterhelő – nyilatkozott az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.


Ahogy az Infostart már korábban is megírta, az ügy előzménye az a Kormányinfón elhangzó kérdés volt, ami az úgynevezett csavaros számlákra kérdezett rá. Gulyás Gergely azt felelte akkor erre miszerint,

sokan vannak olyan helyzetben, hogy egyszerre csak átlépték a rezsicsökkentett összeg határát. Az átalányosok közül 90 ezer ügyfelet érint a vonal átlépése. A többieket azonban nem. A 90 ezer embernél speciális szabályok kellenek, ezért 2 havi részletfizetésre lett lehetőség.

Ezt is olvasd el: Nem küld többé kis részszámlákat az MVM

G\u00e1zl\u00e1ng

Fotó: Pruthvi Sagar A R/Unsplash

Ez az a válasz, amit most már az MVM is alátámaszt. A vállalat egyébként most azt hangsúlyozta, mivel a július 31-ig tartó kedvezményes időszak végéig már nem maradt elegendő kedvezményes földgázmennyiségük:

akár 12 hónapos részletfizetést is igényelhetnek az MVM azon átalánydíjas ügyfelei, akik az elmúlt hónapokban történt elszámolást követően részszámláik összegének jelentős növekedését tapasztalták.

A 90 ezer érintett ügyfél a legjobban igazodó egyéb számlázási megoldás kiválasztását kérhetik a cég ügyfélszolgálatán, telefonon keresztül vagy személyesen.

Az átlagfogyasztásig fizetendő rezsicsökkentett ár az augusztus 1-jétől kezdődő új rezsiévben is biztosított minden magyar családnak

– hangsúlyozzák továbbá közleményükben.

Ez is érdekelhet: Ennyi hazai háztartás fizet többet a rezsiért, ekkora a plusz

Azonban az még a nagy kérdés, hogy miképp is kaptak előző szezonban is 100 ezer forintnál is magasabb horrorszámlákat azok, akik amúgy kevesebbet fogyasztottak a rezsivédettnek mondott 1729 köbméternél.A jelenségre a magyarázat abban rejtőzhet, hogy melyik hónap alapján számolják ki az átlagfogyasztást.

A gáz ára a világpiacon egyébiránt aktuálisan igen alacsony. A holland tőzsdei ár például az 5 évvel ezelőtti, azaz a 2018 októberi szinten áll, amely 25-26 euró, azaz 10 000 forint körül van megawattóránként. Tavaly nyáron pár napig ez az érték a 15-szörösére is felszökött, amikor Oroszország már alig szállított gázt Európába. Nem elhanyagolható részlet pedig, hogy a magyar kormány pont ekkor vett nagy mennyiségű be orosz gázt. A pontos vételi árfolyamot pedig azóta sem közölték.

Ne hagyd ki!